Defensievakbond begrijpt sluiting JWF-kazerne, actiegroep blijft strijdbaar

Kazerne Assen
Het is een bekend gezicht aan de Vaart in Assen: de JWF-kazerne © ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MARCEL JURIAN DE JONG
Defensievakbond Burger en Militair Defensiepersoneel (VBM) begrijpt dat staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) vasthoudt aan het plan om Johan Willem Frisokazerne te sluiten. Daarentegen reageert Jan Maarten Pol van Actiecomité Steun de Kazerne ontstemd op het mogelijke verlies van de JWF-kazerne voor Assen.
"Het is een oude kazerne waar heel veel aan moet gebeuren, dus ik snap de keuze. Het is van belang voor de mensen die er werken dat het gebeurt op een moderne plek met bijpassende infrastructuur waar militairen kunnen slapen", laat vakbondsleider Jean Debie weten.
De staatssecretaris liet in februari weten de sluiting van de JWF-kazerne een 'serieuze optie' te vinden. Naderhand zei Debie al begrip te hebben voor de voorgenomen sluiting. En daar blijft hij bij. "De situatie is dusdanig ernstig dat er keuzes gemaakt moeten worden. Ik heb ook geen reacties gehoord van mensen die het daarmee oneens zijn."

Begrip voor verzet

Overigens snapt Debie het wel dat er verzet op gang komt tegen de dreigende sluiting. Gemeente Assen en de provincie Drenthe lieten vandaag weten zeer teleurgesteld te zijn. "En dat is ook logisch, vanuit hun belang en perspectief. Maar ik heb een verantwoordelijkheid dat ze op een plek werken die aan de normering voldoet. Bijvoorbeeld als het gaat om de kantoren, de magazijnen en de leslokalen. Ik moet voor dat belang opkomen. Op deze manier kan het niet zo doorgaan."
Een medewerker van de kazerne die anoniem wil blijven zegt: "Die staatssecretaris begrijpt er geen snars van. Hij heeft geen achtergrond bij defensie."
De staatssecretaris ziet in Havelte wel ruimte om uit te breiden. Van der Maat wil daarom de werkgelegenheid van de Asser kazerne verhuizen naar de Johannes Postkazerne in Havelte. Debie ziet in lijn met de VVD'er ook toekomst op deze, modernere plek. "Defensie kan daar nog lang meegaan, het is een grote kazerne die uitbreidingsmogelijkheden heeft. Wel blijft vaststaan dat de faciliteiten op orde moeten zijn voor de militairen. "Bijvoorbeeld voor de belegering, opleiding en de keuken. Dat moet hij gaan regelen", sluit de vakbondsleider af.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Christophe van der Maat
Christophe van der Maat wil de sluiting van de JWF-kazerne doorzetten © ANP/PHIL NIJHUIS
In tegenstelling tot de militaire vakbond is actiecomité Steun de Kazerne duidelijk teleurgesteld. "Maar zolang het kan, blijven we vechten", reageert Jan Maarten Pol van het actiecomité. "De staatssecretaris houdt voet bij stuk, maar we geven de strijd nog steeds niet op. Dit is nog maar een plan en er moet nog een besluit over genomen worden door het kabinet en de Tweede Kamer."
Pol heeft dus nog steeds hoop voor de kazerne: "Ik denk dat we een goed verhaal hebben. De kazerne is onderdeel van de identiteit van Assen, voor de hele gemeenschap. Iedereen zet zich hartstikke goed in."

'Niks gedaan aan onderhoud'

De actiegroep begrijpt dat het gebouw verduurzaamd moet worden, maar vindt dat het Rijk beter kan investeren in de locatie. "Ze hebben 30 of 40 jaar niks gedaan aan onderhoud. En het pand is nog niet weg: het moet nog steeds opgeknapt worden", vindt Pol.
Ook denkt Pol dat het verplaatsen naar Havelte niet per se duurzamer is: "Het gebouw moet duurzamer, dat ben ik met ze eens. Maar als je vervolgens veel soldaten een half uur langer laat rijden, is dat natuurlijk ook niet duurzaam. Zij moeten elke dag op en neer, reken maar uit."
Defensie wil af van kazerne in Assen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.