Shakespeare komt tot leven in Diever: 'Willen naamsbekendheid vergroten'

Shakespeare theater Diever
Het gezicht van William Shakespeare geprojecteerd op een boom © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Diever wil zichzelf internationaal op de kaart zetten als Shakespeare-dorp. Verschillende kunstenaars hebben daarom kunstwerken gemaakt in het teken van de bekende Engelse toneelschrijver. Die zijn inmiddels op meerdere plekken in het dorp te bekijken.
"Diever is natuurlijk bekend van het Shakespeare Theater", vertelt projectleider Carin Reinders. "Met een unieke kunstroute hopen we het dorp en het theater met elkaar in verbinding te brengen. Dat moet onze naamsbekendheid vergroten."

Portret

Lichtkunstenaar Jaap van den Elzen uit Eindhoven werd gevraagd om de route van het dorp naar het Shakespeare Theater in de schijnwerpers te zetten. Hij maakte verschillende installaties. Een speciale boog waarvan de verlichting aangaat als je er onderdoor loopt. Maar ook een huisje waar woorden van de grafrede van Shakespeare op geprojecteerd worden.
Op zijn derde kunstwerk is hij het meest trots. "Bij het theater staat een grote boom en door middel van een beamer heb ik zijn portret daarop kunnen projecteren. Het wordt eigenlijk pas goed zichtbaar als je net vanaf de juiste hoek kijkt. Dat was in het begin best lastig om voor elkaar te krijgen. Maar het resultaat mag er zijn."

Meer kunst onderweg

De kunstwerken zijn onderdeel van een meerjarenplan dat vijf jaar geleden is opgesteld naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van de toneelvereniging Diever. Samen met de gemeente Westerveld en de provincie werd besloten dat er meer moest worden ingezet op het thema Shakespeare. Daarom werd er destijds een speciale stichting in het leven geroepen om allerlei activiteiten rond het jaarlijkse theaterspektakel te organiseren.
Nog niet alle kunstwerken zijn te zien. "Het gaat nu vooral om lichtkunst", vervolgt Reinders. "Daar treden we nu mee naar buiten. Het kost ook veel tijd om iets te maken. Na de zomer zal de rest ook verschijnen. Reden genoeg voor ons om het dan nog een keer te vieren." Al het werk zal vijf jaar blijven staan, het hele jaar door.
Kunstroute moet Diever nog bekender maken