Drentse Songfestival-ervaringen: 'Met je volle smikkel in de camera'

ANP-448492692
S10 tijdens een repetitie voor de grote finale van vanavond © ANP / Sander Koning
Vanavond is de finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. De Nederlandse inzending S10 is als elfde aan de beurt van de in totaal 25 acts. In menig Drentse huiskamer zal het Songfestival worden gevolgd, onder meer door enkele liefhebbers die een historie hebben met het liedjesfestijn.
Zoals bijvoorbeeld Edith Baas uit Beilen, die in 2003 als Kathy Bloom meedeed aan de voorrondes van het Nationale Songfestival. Zij had jaren daarvoor samen met Gert Polkerman en Dries Brouwer een liedje geschreven en opgenomen. Dat nummer, met de titel I'm on fire, bleef aanvankelijk op de plank liggen, totdat Brouwer het stiekem opstuurde naar de organisatie van het Nationale Songfestival. Met succes, want zij kregen een uitnodiging voor een van de vier voorrondes.

Helemaal doodgaan

"Toen moest ik het opeens opnemen tegen Bert Heerink, Gordon en Berget Lewis", vertelt Baas. "Ik was nog nooit live op televisie geweest en ik moest ook nog als eerste optreden. Ik was echt heel nerveus." De Drentse act eindigde in de voorronde als derde. Dat was net niet voldoende om door te gaan, want alleen de eerste twee bereikten de finale.
Voor Baas betekende haar derde plek geen grote teleurstelling. "Ik vond het uiteindelijk niet erg dat ik niet door was naar de finale. Ik denk dat ik dan helemaal dood was gegaan. Maar achteraf was het wel een superleuke ervaring. Ik heb heel veel leuke mensen ontmoet. Ik had het niet willen missen."

Afgekraakt door jury

Net als Bloom deed Jeffrey Kuipers uit Hoogeveen met het nummer Waar en wanneer mee aan de voorrondes in 2003. "Ik was zwaar onder de indruk van de hele productie. Het was een heel bijzondere ervaring, maar niet zo'n succes. Bij een eerder optreden ging het nog heel goed, ik stond hoog in het klassement en toen de kwam de uitzending en was ik helemaal leeg."
"Ik werd door de jury helemaal afgekraakt. Ik kreeg te horen dat ik er niet uitzag en ik niets van het liedje snapte. Dat was niet zo'n heel mooie afloop", verzucht Kuipers. "Wat ik heel erg vond was dat de mensen die eerst bij mij in de buurt verbleven, na mijn optreden naar andere tafels vertrokken. Zij hadden natuurlijk door dat ik niet heel hoog ging eindigen."
Achter de schermen liep Kuipers daarna helemaal leeg van de spanning. "Vloeken en tieren. En daar was ook Willie Oosterhuis, dat kleine mannetje van de piratenfeesten. Hij zat mij op te jutten, en dat ondertussen te filmen met een klein cameraatje. Drie weken later was dat op RTL Boulevard te zien. Dat was een heel harde les en een goede kras op mijn ego."

Honderd meter sprint en zingen

John Geuzinge uit Bovensmilde heeft als zanger nooit meegedaan aan het Nationale Songfestival, maar als schrijver was hij in 2001 wel betrokken bij een inzending. "Er was ooit een boyband in onze studio en daar was een knaap bij, die heette Sven. Daar hebben we een plaat mee opgenomen, Fool for you, en die bleek later te zijn ingestuurd te zijn naar het Songfestival. Ik dacht eerst nog dat het een grap was, maar dat bleek niet het geval."
Hoewel Geuzinge achter de schermen actief was, kwam hij bij het Nationale Songfestival toch prominent in beeld. "Ze wilden dat jaar ook aandacht geven aan de schrijver en producent, dus dan sta je opeens met je volle smikkel in de camera", lacht hij. "Het was een mooie ervaring, maar Sven wist helaas niet de beste indruk achter te laten."
Volgens Geuzinge kwam dat omdat de zanger hard moest komen opdraven vanuit de coulissen. "Hij was buiten adem en toen moest hij gaan zingen. Honderd meter sprint en dan zingen, dat doet niemand goed." Sven eindigde uiteindelijk als achtste en laatste. Geuzinge: "Hij heeft volgens mij nooit meer iets met muziek gedaan. Hij is gestopt na het Nationale Songfestival."
Op Radio Drenthe is er vandaag uiteraard ook volop aandacht voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Met als muzikaal hoogtepunt tussen 17.00 en 18.00 uur de top 15 Songfestivalliedjes namens Drenthe.