Protestacties voor inkrimping luchtvaart op vliegveld Eelde en vijf andere luchthavens

ANP-427572318
Ook bij het vliegveld in Eelde wordt gedemonstreerd © ANP / Robin Utrecht
Omwonenden van luchthavens en milieuactivisten voeren vandaag gelijktijdig actie op zes Nederlandse vliegvelden. De manifestaties zijn gepland op Groningen Airport Eelde, Schiphol en de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Lelystad. De activisten protesteren daarmee tegen "de groeiende overlast van en vervuiling door het vliegverkeer".
De demonstranten vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen. Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is volgens hen het moment gekomen om in te grijpen. "De luchtvaartindustrie heeft veel schadelijke effecten op de samenleving", aldus de organisatie van het protest. "De sector levert een grote bijdrage aan de gevaarlijke opwarming van de aarde, hoognodige woningbouw wordt onmogelijk en de volksgezondheid loopt gevaar door geluidsoverlast, uitstoot van ultrafijnstof en kankerverwekkende stoffen."

'Kleinere luchthavens dicht'

Wat de activisten betreft moet Schiphol inkrimpen en moeten kleinere luchthavens worden gesloten. Daaronder verstaan ze onder meer Lelystad Airport, dat grondig is gerenoveerd om vakantievluchten te kunnen afhandelen. Of die vliegtuigen er ooit zullen vertrekken, is echter onzeker. De politiek heeft er nog geen definitief besluit over genomen en vooralsnog beschikt het vliegveld niet over de benodigde natuurvergunning.
Tijdens de manifestaties worden onder meer toespraken en muziekoptredens gehouden. Om 12.05 uur is een 'stiltemoment' gepland. De acties worden georganiseerd door omwonenden met steun van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion.