Huberts IJs in Meppel bestaat 100 jaar: 'IJsje voor 2 cent, kan je het nog voorstellen?'

Huberts IJs
Christine en Constant van Saltbommel vieren het 100-jarig bestaan van Huberts IJs © RTV Drenthe / Stefan Klomp
IJssalon Huberts IJs in het centrum van Meppel bestaat 100 jaar. Het familiebedrijf wordt momenteel gerund door de vierde generatie: Christine en Constant van Saltbommel.
Deze maand vieren ze het jubileum. Groots wordt het niet gevierd, maar iedere maand is er een actie. Bij een 100-jarig bestaan mag je het predicaat hofleverancier aanvragen, maar dat heeft eigenaar Christine niet gedaan. Om twee redenen: "Er komt wel heel wat papierwerk bij kijken. En we weten niet exact wanneer het bedrijf is begonnen. Het kan een maandje geleden zijn, maar misschien ook al wel in 1921." Eigenlijk is er ook een derde reden. "100 jaar is leuk, maar wat zegt het?", vraagt Christine zich af. "Misschien ben ik er wat te nuchter voor."
Constant vertelt dat ze uitgaan van oude foto's waarop Huberts IJs te zien is in 1922. Oudere foto's hebben ze (nog) niet gezien. "Misschien moet ik toch nog maar eens het Drents Archief in duiken", lacht Constant.
Duidelijk is in ieder geval wel dat Jan Huberts, met zijn vrouw Trui, de ijscozaak begon. En duidelijk is ook dat dat niet op de huidige locatie is. De oorsprong van Huberts IJs ligt in de Molenstraat in Meppel, eigenlijk net buiten het centrum. Daar begonnen Jan en Trui een ijsfabriek. "Dat zal tegenwoordig helemaal hip zijn", vertelt Christine terwijl ze naar een oude afbeelding van de ijsfabriek uit die tijd kijkt.
Huberts IJs 100 jaar
De ijsfabriek aan de Molenstraat. 'Dat zal tegenwoordig helemaal hip zijn' © RTV Drenthe / Stefan Klomp
IJsjes kocht je toen nog bij de ijscowagen. Iets waar Constant nog steeds mee door Meppel en omgeving fietst. "Maar dan wel een elektrische", lacht hij.

Boekje

Een ijsje kostte destijds trouwens maar twee, misschien drie cent. "Dat kan je toch niet meer voorstellen", reageert Christine. "Een espresso voor 30 cent." Sowieso waren de prijzen heel anders toen. Christine haalt een oud boekje op van zolder. Een boekje van haar opa, Chris. In het boekje staat de boekhouding vanaf 1954. Per maand staat de opbrengst en wat de kosten zijn geweest. "Dan praat je over een jaaromzet van 300 gulden", bladert ze het boekje door. "We schrijven er nog steeds in."
Christine van Saltbommel boekhoudboekje
Christine van Saltbommel bladert door het boekhoudboekje uit de jaren vijftig © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Dat het boekje van 1954 dateert is geen toeval. Toen begon Chris Huberts, de zoon van Jan, met zijn vrouw Willy de ijssalon op de plaats waar nu nog steeds Huberts IJs is gevestigd. Het wordt een ijskoffieshop. "Die naam zal je nu niet meer gebruiken", lacht Christine. "Koffieshop heeft toch echt een andere lading nu", doelt ze uiteraard op coffeeshop.

Meester IJsbereider

In 1962 begint de derde generatie in de ijssalon: dochter Truus komt bij de zaak in. Zij trouwt met Daan Blei. Die leert het vak van ijs maken als geen ander. Hij krijgt als eerste Nederlander het diploma voor Meester IJsbereider. Zij krijgen een dochter: Christine, die sinds 1993 met Constant, in de zaak staat. Overigens staat Truus, inmiddels 75, nog steeds af en toe ijs te verkopen in de zaak. "Het is haar lust en leven."
Daan Blei maakt ijs
Daan Blei, de eerste in Nederland met de titel Meester IJsbereider, maakt yoghurtijs © Oud Meppel
Zo'n tien jaar later komt het pand naast de ijssalon komt leeg. Het komt in handen van Huberts. Er komt onder meer een bloemenzaak in. Maar als Christine in 1993 begint bij Huberts IJs, betrekt ze ook meteen het pand. Ze begint er café-restaurant De Brasserie, dat er vandaag nog steeds zit. "Als ik hier serveer, vraag ik mij af hoe het in de ijssalon gaat. En als ik in de ijssalon sta, vraag ik mij af of het wel goed gaat in De Brasserie", kan ze erom lachen.
De ijscotent mag dan nog op dezelfde plek zitten, van die oorspronkelijke ijssalon is eigenlijk weinig over. "Het was helemaal roze van binnen", weet Christine te vertellen. "Roze muren, roze vloer. Alleen het plafond niet. Die was blauw, alsof het de lucht was, om ruimte te creëren." Je kon er namelijk binnen je ijsje opeten.
Tegenwoordig zit daar de keuken van De Brasserie. Een ding is echter wel gebleven. Een kelder. Een kleine kelder onder de ijssalon. Te betreden via een trapluik in de ijssalon zelf. Je kan er net rechtop staan, op sommige plekken dan. In die kelder maakt Constant iedere zaterdag al het ijs voor de week. Zo'n 200 à 250 liter ijs produceert hij er. Het is dan ook wel een volledige dagtaak, van 8 tot 5. "En als het echt goed zomer is, staat hij er wel twee of drie keer in de week."
Familiebedrijf Huberts IJs in Meppel bestaat 100 jaar

Allerlei smaken

Meer dan dertig smaken maakt hij er. Dat betekent dus ook heel veel proeven, om te testen of alle verhoudingen goed zijn. "Het komt heel nauw kijken", vertelt Constant. "Het lekkerst is het ijs als het direct uit de ijsmachine komt."
Genoeg van ijs, dat krijgt Constant niet. Maar om nu iedere dag na het eten een ijsje te nemen, zoals Christine wel doet, dat doet Constant dan ook weer niet. "Ik vind het heerlijk", lacht Christine. "Mijn favoriet is toch wel aardbei en mokka."
Constant van Saltbommel maakt ijs
Constant van Saltbommel is iedere zaterdag de hele dag ijs aan het maken © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Het ijs maken is wel veranderd. Natuurlijk zijn er steeds betere machines, maar de grootste verandering is wellicht wel de smaken. "Klassieke smaken als aardbei, chocolade en vanille blijven altijd en blijven toch wel het populairst", vertelt Constant. Christine: "Het zijn tegenwoordig veel meer combinatiesmaken. Yoghurt met granaatappel bijvoorbeeld. Of we experimenten met kruiden." Sommige smaken blijven, sommige niet. "Vaak verkoopt de eerste bak met een nieuwe smaak ijs goed. Maar de volgende keer komen de klanten toch weer terug voor de bekendere smaken."
En héél populair de laatste tijd: vegan. "Als je ergens een bordje bijzet dat het vegan is, loopt het meteen als een gek. Maar eigenlijk hebben wij al heel lang vegan ijs. Dat is sorbet ijs."
IJsmaken in de kelder van Huberts IJs
Het past allemaal net. Met drie man wordt in deze kelder ijs gemaakt © RTV Drenthe / Stefan Klomp
De titel van Meester IJsbereider heeft Constant niet. En die gaat er waarschijnlijk ook niet komen. "Daar gaat heel veel tijd inzitten om het te halen." Constant doet het liever gewoon met heel veel plezier. "Dat mensen met een blij gezicht bij de vitrine komen om een ijsje te kopen en dat je ze dan nog blijer kan maken met dat ijsje. Daar doe je het voor."
Inmiddels is dus de vierde generatie aan het roer van Huberts IJs. Of de vijfde generatie het over gaat nemen, weet Christine nog niet. Ze heeft een dochter van 16 en een zoon van 25. "Die moeten het nog maar zien", vertelt Christine. "Maar goed. Dat zei ik ook op die leeftijd. Totdat ik Constant leerde kennen, toen nog chef-kok bij restaurant Chez Coco. Kijk waar ik nu sta."
Historische foto van Huberts IJS in Meppel
De ijsfabriek, toen nog aan de Molenstraat. Dit is een foto uit 1955 © Stichting Oud Meppel

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.