Petitie voor groot DNA-onderzoek in kofferbakmoord

kofferbakmoord
Ralf Meinema werd 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes © Persbureau Meter
Op internet is een petitie opgezet voor een groot DNA-verwantschapsonderzoek in de kofferbakmoord. Inmiddels hebben meer dan duizend mensen de petitie ondertekend.
Initiatiefnemer van de petitie Renate kent Ralf Meinema zelf niet, maar zette de petitie op na de vrijspraak van Hans O. afgelopen week. "Ik volg samen met mijn zus de zaak, en na de vrijspraak dacht ik: er is DNA, en niemand weet van wie dat DNA is. Dat kan toch niet."

Vrijspraak

Eerder deze week werd Hans O. vrijgesproken voor moord of doodslag op Ralf Meinema in 2017. De rechter vond onvoldoende bewezen dat hij betrokken is geweest bij de kofferbakmoord. Vier weken geleden eiste het OM nog 18 jaar celstraf tegen O. uit Emmen.
Het lichaam van Meinema lag in 2017 in de kofferbak van zijn eigen auto die bij Coevorden half in het water van het Stieltjeskanaal hing. De Klazienavener was geslagen met een hard voorwerp en met een mes gestoken. Uit onderzoek blijkt dat hij meer dan zeven keer is geslagen. Hersenletsel is hem fataal geworden.

Mogelijkheden

Of een petitie een DNA-verwantschapsonderzoek af kan dwingen weet Renate niet. "Het is meer dat we een signaal willen af geven."
Een DNA-verwantschapsonderzoek biedt mogelijkheden om via verwanten de dader op te sporen. Want er is DNA van een onbekend gebleven persoon gevonden in Meinema's auto.
Dat DNA zat op een frisdrankflesje dat tussen de middenconsole en het gaspedaal van de automaat was geklemd, waardoor die 'zelfstandig' het water in kon rijden. Ook is er een sigarettenpeuk met hetzelfde DNA gevonden achterin de auto van Meinema.
Renate heeft contact gehad met de zus van Ralf Meinema over de petitie. "Ze waarderen de actie, maar als familie willen ze hier buiten blijven."