Bezoekers moeten wennen aan betaald parkeren bij 't Nije Hemelriek

Mensen die met de auto naar recreatieplassen 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek komen, moeten sinds vorige maand betalen om te mogen parkeren. Vandaag is het de eerste echt drukke dag en veel mensen moeten nog wennen aan het betalen voor je parkeerplekje in het bos.

Betalen

Sommige mensen vinden het betaald parkeren een goed idee en kunnen best een paar euro missen, als de maatregel ervoor zorgt dat het iets minder druk wordt en als het geld ingezet wordt voor het gebied rondom de plassen. Anderen vinden het onzin en zien de verandering als geldklopperij. Een parkeerplek kost twee euro per uur, met een maximum van twaalf euro. Bezoekers kunnen ook op internet een dagkaart kopen voor zes euro.

Verwarring

Bij de enige parkeerautomaat staat, door de drukte, steeds een rij mensen en voor veel van hen zorgt het betalen voor wat verwarring. Er wordt niet met parkeerkaartjes gewerkt; alles gaat op kenteken. Dat moet je handmatig invoeren op het scherm, waarna je kunt betalen. Een dagkaart kopen bij de automaat kan niet. Dat is alleen mogelijk via een reserveringswebsite van Staatsbosbeheer. Bij het uitrijden wordt het kenteken gescand en als er is betaald, gaat de slagboom omhoog.
Boswachter Linde Veldhoen zag ook dat het druk was en hoopt hiervan te leren voor de zonnige dagen deze zomer. "We zijn nog bezig om de kinderziektes eruit te halen. De communicatie kan scherper. Bijvoorbeeld dat mensen weten dat ze online een dagkaart kunnen kopen."
Vanmiddag bleek dat veel mensen óf de automaat bij de zwemplas niet hadden opgemerkt, óf dachten dat je bij het uitrijden aan de andere kant van de parkeerplaats kan betalen. Het gevolg daarvan was regelmatig een opstopping van soms tientallen auto's op de smalle weg die naar de uitgang van het bos leidt.
"We kunnen de betaalautomaat beter zichtbaar maken. En op termijn moet er misschien wel een tweede automaat komen," laat Veldhoen weten.

Hoogseizoen

Het betaald parkeren geldt tijdens het hoogseizoen, dat duurt van 1 april tot en met 1 oktober. In het laagseizoen blijft parkeren gratis. Tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends blijft de slagboom dicht. Na zonsondergang is 't Gasselterveld niet meer toegankelijk. Er komen camera's om daar toezicht op te houden.
Betaald parkeren bij 't Nije Hemelriek