Militairen Havelte bouwen noodbrug vanwege schaarste in de bouw

Het genie-peloton van de 43 Gemechaniseerde Brigade legt een noodbrug aan.
Het genie-peloton van de 43 Gemechaniseerde Brigade legt een noodbrug aan. © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Wat doe je als de wachttijden in de bouw- en infrasector zo erg oplopen dat het maatschappelijke problemen veroorzaakt? In de gemeente Westerveld is de brug over de Dwingelderstroom al sinds februari buiten gebruik. Defensiepersoneel helpt daarom nu de gemeente uit de brand en bouwt een tijdelijke brug.
"Natuurlijk, het beste was geweest dat hier meteen een nieuwe brug was gelegd", vertelt Kolonel Huub Klein Schaarsberg van de 43e Brigade in Havelte die de brug aanlegt. "Maar als de spullen er niet zijn en de capaciteit is er niet, dan moet er in de tussentijd iets gebeuren. We zijn blij dat we in het kader van goed naoberschap dit kunnen doen."
Tijdens onderzoek naar de brug is gebleken dat het bouwwerk in een te slechte staat verkeerde en nog maar enkele tonnen kon dragen. "De brug is echt aan vervanging toe", vertelt burgemeester Rikus Jager. "Voor het civiele verkeer - met personenauto's - was het gebruik wel mogelijk, maar niet voor het landbouwverkeer. Het landbouwverkeer is tegenwoordig tussen de veertig en vijftig ton. Voor het zwaardere verkeer is de brug ongeschikt."
(Tekst gaat verder onder de foto)
De nieuwe Baileybrug wordt over de oude brug heengelegd
De nieuwe Baileybrug wordt over de oude brug heengelegd © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Stiekem gebruikt

De gemeente besloot de brug af te zetten, maar desondanks werd hij toch nog stiekem gebruikt. "Levensgevaarlijk", noemt de burgemeester het. "De kans dat er binnenkort iets fout zou gaan, was aanwezig."
De gemeente zat met de handen in het haar. Door schaarste aan beton en mankracht in de bouw kon er pas in december iets aan de brug gedaan worden. "Door onze goede contacten met Defensie hebben we daar eerst de opties besproken", legt Jager uit. "Eerst wel een beetje aarzelend: zou dit kunnen? Maar ook wetend dat ze heel veel maatschappelijke projecten in heel Noord-Nederland uitvoeren." Uiteindelijk heeft Defensie de opdracht in handen gekregen.

Concurrentie

Worden we niet te afhankelijk van militaire inzet? Volgens burgemeester Rikus Jager zal dat wel meevallen. "Ik denk dat we er niet te afhankelijk van worden. Ik denk dat het juist goed is dat ze hier kunnen oefenen zodat ze dat elders in de wereld in de praktijk kunnen brengen. Te afhankelijk? Nee, maar mede hierom wel belangrijk dat Defensie in het Noorden blijft."
Toch is de gemeente niet geneigd dit soort oefeningen veel vaker te doen. Er zijn namelijk heel wat vereisten waaraan moet worden voldaan om Defensie deze werkzaamheden uit te laten voeren. Bijvoorbeeld de maatschappelijke noodzaak, de veiligheid die in het geding moet zijn en ook moet er rekening worden gehouden met een concurrentiebeding. De gemeente wil namelijk niet andere aannemers in de weg zitten.
(Tekst gaat verder onder de video)
Defensie legt zelf noodbrug aan

Baileybrug

De genie - een onderdeel van Defensie - bouwt een zogeheten baileybrug; een oud en vertrouwd model dat ook al in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Te herkennen aan de gekruiste constructie aan de zijkanten. De nieuwe brug bouwen ze over de oude brug heen.
"Het is een oefening zoals we die wel vaker zouden draaien", legt Klein Schaarsberg uit. "Maar het leggen van een baileybrug doen deze eenheden niet zo vaak. Dus het komt goed uit voor ze. Het bouwen van een noodbrug is ook bij daadwerkelijke inzet van belang."
Ongeveer dertig militairen zijn deze week bezig met de klus. Vrijdag moet de tijdelijke brug klaar zijn. De definitieve brug wordt in december aangelegd.
Defensie helpt steeds vaker bij maatschappelijke problemen
Defensie helpt steeds vaker bij maatschappelijke problemen © RTV Drenthe / Josien Feitsma