Meer jongeren met e-bike in de kreukels, scholieren krijgen les

Assen les e-bike scholieren
De fietsen gaan sneller en zijn zwaarder dan een normale fiets © RTV Drenthe/Daphne Douwes
Een gebroken been of een schedelbasisfractuur door een val van een elektrische fiets. Het overkomt niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren. Om dit te voorkomen, krijgen leerlingen van het Dr. Nassaucollege in Assen verkeersles op de e-bike. Dit wordt georganiseerd door verkeersveiligheidsorganisatie Responsible Young Drivers (RYD).
Uit onderzoek van VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, blijkt dat het aantal jongeren dat een ernstig ongeluk krijgt toeneemt. Hun aandeel steeg van vier procent in 2016 naar 22 procent in 2021. Vandaar dat de RYD op scholen langskomt om scholieren te laten wennen: "Het is toch een wat zwaardere fiets", vertelt Moise Maatje van de organisatie. "Dus je kan minder makkelijk bochten maken. Op de weg kan dat toch voor gevaar zorgen."

Aanrijding met scooter

Veel scholieren van het Dr. Nassaucollege komen uit dorpen rondom Assen. Brugklasser Diede komt dagelijks met haar elektrische fiets uit Eext en heeft al eens een ongeluk meegemaakt: "Ik ging inhalen en reed tegen een scooter aan. Ik ging best hard waardoor ik niet op tijd kon remmen."
Maatje: "Het zijn nog jonge scholieren, natuurlijk. Dus zij zullen er misschien makkelijker over denken. Het is dus handig dat zij van tevoren weten wat zo'n fiets doet."
Bekijk hier onze reportage over het gevaar van elektrische fietsen:
Scholieren krijgen e-bikeles in Assen
Het gevaar zit hem deels in de snelheid. Die gaat gemiddeld acht kilometer per uur sneller dan een normale fiets. Dat merkt ook de 12-jarige Zukah: "Ik had er zelf nog nooit op gereden. Het ging best snel, want de eerste paar keer trappen gaan veel sneller."
De lessen van RYD bestaan uit twee onderdelen: snelheid en behendigheid. "We hebben een behendigheidsparcours. Daar moeten ze slalommen, een achtje maken, een bocht door en dan heel gauw weer terug. En hier hebben we een snelheidsparcours. Dan rijden ze op snelheid tegen elkaar en dan gaan ze zien hoe rap zo'n fiets nou eigenlijk gaat", vertelt Maatje.

Verkeersrisico's

Responsible Young Drivers wil jongeren bewust maken van risico's in het verkeer door alcohol, drugs en afleiding. De e-bikelessen worden op dit moment alleen op een paar scholen in Assen gegeven.
Heel leerzaam, vindt scholier Wiebe (12): "Het is wel handig om te weten hoe hard zo'n e-bike kan gaan in het verkeer. Helemaal als hij op turbo staat."