Zoek het uit! - Zijn die lelijke gele velden noodzakelijk?

Lelijk is het, niet om aan te zien. Dat zegt Henk Broekman uit Koekange over de gele landbouwakkers in zijn leefomgeving. "Kan dat niet anders?" zo vraagt hij zich af.
De gele kleur wordt veroorzaakt door boeren die met bestrijdingsmiddelen gras willen verwijderen. Broekman ergert zich eraan en stuurde zijn vraag naar Zoek het uit!.

Vraag het Zoek het uit!
Hij wil ook graag weten wat het nut is van de doodgespoten groenbemesters/gras op de landerijen? Hij zegt dit volgens hem oerlelijke beeld van de verkleurde velden vooral tegen te komen in Zuidwest-Drenthe.

Gras staat in de weg
Voor het antwoord op de vraag van Henk Broekman hebben wij Dirk Jan Beuling van LTO Noord ingeschakeld. Deze inwoner van 1e Exloërmond meldt dat de gele kleur veroorzaakt wordt door het bestrijdingsmiddel glyfosaat, dat in onder meer het middel Round Up zit. Het gras moet volgens hem verwijderd worden om plaats te maken voor andere gewassen. Hij zegt dat Round Up hiervoor het perfecte middel is.

Alternatief
Beuling vertelt verder dat er wel een alternatief is voor het gebruik van glyfosaat. "We kunnen het ook mechanisch doen," zegt de LTO-man. "Maar die vorm van cultiveren is erg tijdrovend en beschadigt het leven in de bodem."

Straks geen gele velden meer? 
Toch lijkt er goed nieuws voor Henk Broekman uit Koekange. Politiek komt er steeds meer verzet tegen het gebruik van het bestrijdingsmiddel, dat zelfs kankerverwekkend zou zijn. De Europese Unie verlengde eind 2017 het gebruik van glyfosaat in de landbouw met vijf jaar. Nederland ging daar in mee. Maar in mei 2018 nam de Tweede Kamer een motie aan over een gedeeltelijk verbod op het gebruik van het middel.

Dirk Jan Beuling denkt dat het gebruik van Round Up in de toekomst inderdaad wel eens verboden zou kunnen worden. "Maar met die gele kleur heeft dat niets te maken en niet iedereen denkt er hetzelfde over, we vallen tenslotte ook niet allemaal op dezelfde man of vrouw," zo besluit hij.

Meer informatie hierover in deze aflevering van het Radio Drenthe-programma Cassata.

Zoek het uit!
Heb jij ook een vraag over jouw woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

Meer over dit onderwerp:
Zoek het uit! glyfosaat zoekhetuit
Deel dit artikel: