Man uit Annen plundert bankrekening hoogbejaarde moeder en moet de cel in

Pinnen fraude bankrekening
De man nam duizenden euro's op van de bankrekening van zijn moeder © ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers
Een 65-jarige man uit Annen is voor het wegsluizen van bijna 75.000 euro van de rekening van zijn moeder een celstraf van zes maanden opgelegd. Hiervan zijn twee maanden voorwaardelijk.
De 94-jarige vrouw deed aangifte tegen haar zoon. "Zo triest, dat zij dit op haar hoge leeftijd moet doen, om haar geld terug te kunnen krijgen", zei de officier van justitie. Zij eiste half jaar cel tegen de man.

Geen keuze

Na de dood van zijn vader werd de man gevolmachtigd om de bankzaken voor zijn moeder te regelen. Door een vechtscheiding kwam de man begin 2020 in financiële problemen. Hij boekte in een half jaar tijd 57 bedragen over naar zijn eigen bankrekening. De man had geen andere keuze, zo zei hij tegen de rechter. Zijn ex dwarsboomde hem, waardoor hij geen inkomsten had.

Prijzige auto

Voor zo'n 40.000 euro kocht hij bijvoorbeeld een auto. "Zij had onze wagen meegenomen, ik moest wel", zei hij. Een keer onderschepte zijn ex-vrouw een bedrag van ruim 30.000 euro. Dat geld stortte ze terug op de rekening van haar voormalige schoonmoeder. Door onder meer haar bemoeienis deed zijn moeder uiteindelijk aangifte, zei de man. Volgens hem geheel onnodig, want het geld zou hij terugbetalen zodra de scheiding rond was.

Geen onderdak

De man stond ook terecht voor het intikken van een ruitje op een recreatiepark in Aalden. Hij bivakkeerde daar enkele weken en die periode kon niet worden verlengd. Hij had die nacht geen onderdak nodig, vandaar de actie. Hij meldde dit incident bij de beheerder en hij zou de schade nog vergoeden. Volgens de man wacht hij nog steeds op het beloofde geld.

Liever een werkstraf

Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan verduistering, vernieling en huisvredebreuk (vakantiewoning binnendringen). Ze vond de eis te hoog en zette een deel om in voorwaardelijk. De man moet zijn moeder nog ruim 40.000 euro terugbetalen. Hij kondigde direct hoger beroep aan: "Van een celstraf wordt niemand beter en dat kost de gemeenschap alleen maar geld. Een werkstraf is veel nuttiger".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl