Schapen met bokkenpruik op zetten elkaar klem met hoorns

twee schapen
De hoorns van de schapen zijn met elkaar verstrengeld © Twitter Stroomdalherder
Schaapsherder Reinier van Klinken keek er vandaag vreemd van op. Hij trof twee schapen wiens hoorns met elkaar verstrengeld waren geraakt. Gelukkig kwam er hulp opdagen, anders had Van Klinken drastischer te werk moeten gaan.
De schapenhoeder liep vandaag met zijn kudde van ongeveer 250 schapen over de heide bij natuurgebied De Strubben nabij Anloo. Twee dames hadden die dag al enkele malen de hoorns gekruist, vertelt hij. "Die twee hebben al vaker meningsverschillen gehad."

Dilemma

Het heetgebakerde duo bleef elkaar opzoeken, totdat het bij een confrontatie misging. De hoorns raakten verstrengeld met als gevolg dat de twee ruziezoekers elkaar letterlijk met de nek aankeken. Van Klinken trof de dieren hulpeloos op de grond. "Een apart gezicht, ja. Zoiets tref je niet elke dag."
Het plaatste Van Klinken ook voor een dilemma. Want hoe kreeg hij de verstrengelde schapen weer uit elkaar? In zijn eentje lukte voor geen meter. "Met een mes zou ik in de hoorns kunnen snijden." Een oplossing die niet zijn voorkeur heeft. "Het gaat hier om het Drentse heideschaap. In dat geval zit er leven in de hoorns."

Peulenschil

De oplossing diende zich letterlijk aan in de vorm van een passerende jogger. Met twee man sterk zou het uit elkaar halen van de beesten een peulenschil zijn. En inderdaad: na enig duw- en trekwerk waren de twee herrieschoppers in een oogwenk van elkaar verlost.
Naar de reden van de onenigheid kan Van Klinken alleen maar gissen. "Wellicht het gebrek aan een ram in de kudde. Of de persoonlijkheden van beide beesten lagen elkaar niet zo." De gehele ervaring heeft in ieder geval voor een wapenstilstand gezorgd. "Sinds hun verlossing blijven ze mooi bij elkaar uit de buurt", lacht de hoeder.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.