Celstraffen tot bijna zes jaar voor gewelddadige afpersing ex-lid No Surrender

De rechtbank Noord-Nederland heeft vier mannen en een vrouw veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot bijna zes jaar voor hun rol bij de afpersing van een voormalig lid van No Surrender.
Het slachtoffer was eerder met een zogenoemde
bad standing
uit de motorclub gezet.

Ontvoerd, mishandeld en achtergelaten

De rechtbank acht bewezen dat hij op de avond van 7 november 2016 naar de woning van de vrouw in Eelde is gelokt, waar hij fors mishandeld is door leden van No Surrender. Onder hen waren de vier mannen die de rechtbank nu heeft veroordeeld.
Het slachtoffer is daarna in een busje meegenomen naar een parkeerplaats bij zwembad De Papiermolen in Groningen, waar zijn zoon losgeld heeft moeten betalen, vermoedelijk in de vorm van een grote hoeveelheid hennep. Het slachtoffer is daarna weer meegenomen en uiteindelijk later die nacht in zijn ondergoed in een bos bij Glimmen vrijgelaten.
Lees meer: Tot acht jaar cel geëist voor mishandelen en afpersen ex-lid No Surrender
Tweede afpersing
Eén van de mannen is ook veroordeeld voor zijn aandeel in de maandenlange afpersing van een ander voormalig No Surrender-lid. Dit slachtoffer is ook mishandeld en bedreigd en moest geld aan deze verdachte afstaan.

Kritiek op het politieonderzoek

De advocaten van de verdachten hebben veel kritiek geuit op het politieonderzoek. De kritiek richtte zich vooral op de gebrekkige manier waarop de verklaringen van de slachtoffers door de politie zijn vastgelegd. De rechtbank is het met een groot deel van deze kritiek eens. De verklaringen die de slachtoffers bij de politie hebben afgelegd, zijn om die reden door de rechtbank van het bewijs uitgesloten. Beide slachtoffers hebben hun verhaal echter ook bij de rechter-commissaris gedaan, in het bijzijn van de advocaten van de verdachten, die hen ook vragen hebben kunnen stellen. Deze verklaringen zijn volgens de rechtbank wel bruikbaar.
Lees meer: Advocaat No Surrender wil OM niet-ontvankelijk laten verklaren
Vrijspraak
Twee verdachten zijn vrijgesproken. De rechtbank vindt niet bewezen dat zij betrokken zijn geweest bij de afpersingen.

Straf

De rechtbank heeft overwogen dat bij dit soort gewelddadige afpersingen alleen een forse gevangenisstraf past. Aan de veroordeelden zijn daarom gevangenisstraffen van vier tot bijna zes jaar opgelegd. De hoogste straf is 68 maanden cel, voor de man die bij beide afpersingen betrokken is geweest. Daarnaast zijn contactverboden opgelegd en heeft de rechtbank bepaald dat het slachtoffer van de afpersing in Eelde een schadevergoeding van 10.000 euro moet krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.