Meisje (17) mogelijk gedrogeerd met naald tijdens piratenfestijn Borger

De zeventienjarige Marit de Vries lijkt gedrogeerd te zijn door middel van een naald
De zeventienjarige Marit de Vries lijkt gedrogeerd te zijn door middel van een naald © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Wat een groot feest had moeten worden, eindigde in mineur. De 17-jarige Marit de Vries uit Smilde lijkt gedrogeerd te zijn op het Mega Piraten Festijn in Borger afgelopen zaterdag. Ze voelde een prik in haar bil en werd kort daarna onwel.
"Rond kwart voor twaalf voelde ik een prik in mijn bil en nog geen tien minuten later voelde ik me heel slecht", vertelt De Vries. Samen met haar vriendengroep was ze op het festival. Ook haar broer en moeder waren op het festival aanwezig. Haar broer stond achter haar en nam haar mee naar buiten toen De Vries zich niet goed voelde. "Ik kreeg ontzettende buikpijn, een waas voor mijn ogen. Ik kon amper lopen omdat ik zo slap was."
Met haar broer ging zo naar de EHBO op het festivalterrein. Eerst dachten ze dat De Vries te veel alcohol op had, legt ze uit. "Maar hoe mijn ogen draaiden, hoe ik eruitzag en hoe ik liep, dat kon eigenlijk geen alcohol zijn. Dus gingen ze toch wel direct uit van drogering. Ook vanwege het prikgat in m'n broek dat je kon zien, wisten ze het eigenlijk direct wel zeker." Na overleg met de meldkamer is de ambulance gekomen.

Geen sluitend bewijs

De Vries werd naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) gebracht. Een urinetest moest uitwijzen dat ze daadwerkelijk drugs in haar lichaam had, maar er was geen spoor meer van te vinden. "Omdat er zo lang tussen heeft gezeten, verwachtten ze dat het iets van ketamine is geweest." Het paardenmiddel zit een relatief korte tijd in je lichaam.
Ook de organisator van het Mega Piraten Festijn, Eddie Mensink, denkt dat het ingespoten drugs is geweest. "Ook aan de hand van het prikgat in haar kleding lijkt het er inderdaad op dat dat het kan zijn. Maar we hebben er niet 100 procent bewijs van. Maar ik vind het heel erg."
Op het festival waren 10.000 feestgangers en volgens de organisatie is er één melding geweest van drogering. Mensink zegt het terrein te monitoren met camera's en benadrukt dat het buiten deze mogelijke drogering een fantastisch feest was.
In deze video doet De Vries, die zegt gedrogeerd te zijn, haar verhaal:
Marit is mogelijk gedrogeerd met naald

Aangifte

Bij het WZA kunnen ze vanwege privacyredenen niet op deze individuele kwestie ingaan. Wel zegt een woordvoerder geen eerdere gevallen te hebben gehad van mensen die mogelijk gedrogeerd zijn met een injectienaald.
Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland laat weten dat de melding bekend is, en dat ze nog met de betrokkenen in gesprek gaan. Marit de Vries laat zelf weten begin juni aangifte te doen.

'Drogering via injectienaald nog erg onbekend'

Over het drogeren met een injectienaald, ook wel needle spiking genoemd, is volgens een woordvoerder van het Trimbos Instituut nog weinig bekend. Er zijn veel vragen over het motief van degenen die een injectienaald bij zich hebben en anderen een goedje in willen spuiten. Willen zij andermans spullen stelen? Of zijn ze toch uit op ongewenste intimiteiten?
Dat laatste zien ze bij Trimbos niet veel terug. "Maar we weten het niet", benadrukt de woordvoerder. "We moeten het uiterst serieus nemen. En de slachtoffers moeten aangifte doen", luidt de oproep.

Wantrouwen

Voor De Vries zit de schrik er goed in. Ze durft zich nu niet goed in grote groepen te bevinden. "Komend weekend gaan vriendinnen van mij op stap. Ik sla over", terwijl ze zich ook nog slap blijft voelen. "Het is heel raar dat er gewoon zo drugs in je lichaam wordt gespoten." Ze snapt nog steeds niet waarom haar dit is overkomen.
De Vries wil met haar verhaal anderen, die hetzelfde is overkomen, aansporen om melding ervan te maken. Daarnaast heeft ze nog een boodschap: "Pas op, wees gewaarschuwd. Het komt steeds meer voor."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl