Aanmeldcentrum Ter Apel is weer vol: COA vreest de komende nacht

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zit weer helemaal vol. Sommige asielzoekers hebben de afgelopen nacht op stoelen moeten doorbrengen, omdat er geen bedden meer over waren.
Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegenover RTV Noord. Vorige week dinsdag moesten tientallen asielzoekers aanvankelijk de nacht in de buitenlucht doorbrengen, omdat er geen plaats meer voor hen was in het aanmeldcentrum. Na persoonlijk ingrijpen van staatssecretaris Van der Burg (VVD) van Justitie en Veiligheid werden de asielzoekers alsnog binnengelaten, zodat ze de rest van de nacht konden doorbrengen in kantoorruimtes.
Voor Van der Burg was dit aanleiding Veiligheidsregio Groningen te verzoeken crisisnoodopvang te regelen. Dat leidde ertoe dat honderd asielzoekers vanuit Ter Apel konden worden ondergebracht in Heerenveen. Nog eens honderd anderen konden voor één nacht terecht in de Eurohal in Zuidbroek.
Dezelfde situatie als vorige week
Deze situatie dreigt zich opnieuw voor te doen. In de loop van vandaag worden zo'n tweehonderd nieuwe asielzoekers verwacht in Ter Apel. "Er is wel wat uitstroom, maar dat moet flink zijn om te zorgen dat we het deze dag wel gaan redden met slaapplaatsen voor iedereen", aldus een COA-woordvoerder.
Van der Burg zei vanmiddag in de Tweede Kamer wel toe dat voor de ongeveer 150 mensen die vandaag nog geen plek hadden, een oplossing is gevonden
'Niet nogmaals crisisnoodopvang'
Voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen liet afgelopen vrijdag weten ervan uit te gaan dat er niet nogmaals crisisnoodopvang in Groningen nodig is. "Anders is er iets heel erg misgegaan", stelde hij bij die gelegenheid. Schuiling vertelde toen ook dat het verzoek van Van der Burg om crisisnoodopvang te regelen bij hem veel irritatie had gewekt.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Nog steeds te weinig opvangplekken
Samen met andere bestuurders roept Schuiling al maanden om een oplossing voor de problemen bij de opvang van asielzoekers in ons land. In zijn ogen moeten gemeenten, die niet of nauwelijks opvangplekken beschikbaar stellen, gedwongen worden mee te werken. Daarnaast pleit hij voor een tweede aanmeldcentrum in een andere regio, om de druk op Ter Apel te verlichten. Overigens tonen steeds meer gemeenten zich bereid om asielzoekers een opvangplek te bieden, maar de vraag blijft onverminderd groot.
Overbevolkt
Het aanmeldcentrum in Ter Apel is op dit moment het enige in ons land. In principe moet iedereen die in Nederland asiel wil aanvragen eerst daarheen. Omdat de asielinstroom sinds afgelopen najaar hoger is dan normaal, was het centrum regelmatig overbevolkt. De leefomstandigheden waren voor de asielzoekers daardoor verre van ideaal. Zo waarschuwde de GGD dat de volksgezondheid gevaar liep.
In een interview met Binnenlands Bestuur omschreef Schuiling het aanmeldcentrum als 'ons eigen Lampedusa', verwijzend naar het Italiaanse eiland waar grote aantallen asielzoekers uit Afrika onder erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen.
Maximaal 2000 asielzoekers in Ter Apel
Om een einde te maken aan deze situatie in Ter Apel wisten Schuiling en burgemeester Jaap Velema van het Groningse Westerwolde bij het COA en de staatssecretaris af te dwingen dat in het aanmeldcentrum voortaan maximaal tweeduizend personen asielzoekers verblijven. Zoals het ooit ook was afgesproken. De vraag is alleen wel waar de asielzoekers heen moeten, als ze niet naar binnen mogen, omdat de maximumcapaciteit vol is.
Tweede 'Ter Apel?'
Van der Burg laat weten inmiddels in gesprek te zijn met een burgemeester, voorzitter van een Veiligheidsregio en commissaris van de Koning over de oprichting van een tweede aanmeldcentrum, naast Ter Apel. Om welke gemeente het gaat, vertelt de staatssecretaris niet.