Opwaaiend zand en Saharastof in Drenthe: 'Was pas donderdag je auto'

Het is droog in Drenthe. Dat zien we met name aan het opwaaiende zand. Daarnaast komt morgen ook nog eens Saharastof vanuit het zuiden hier naartoe gewaaid.
"De lucht is verontreinigd geraakt door de paasbranden, er zijn veel pollen in de lucht en bovendien zijn er vandaag flinke stof- en zandhozen geweest in de oostelijke helft van Drenthe", vertelt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag.
Ook als je over de heide kijkt is het stoffig, vertelt boswachter Henk Kruk. "Het zand is heel erg droog en de bermen zien er droog uit." Maar tegelijkertijd maakt de boswachter zich niet zo'n zorgen over de droogte. "Kijk naar deze eikenbomen of de beuken die hier staan, ze lopen nog steeds in dezelfde tijd uit als in andere jaren. Ik denk dat er meer rek in de natuur zit dan wij soms denken."

Saharastof

Vanaf morgen zullen we nog meer zand in de lucht kunnen zien. Vanwege de warme lucht boven de Sahara wordt daar zand omhoog gezogen. Dat wordt naar het noorden geblazen en komt boven Drenthe aan.
"Als morgenavond de buien over onze provincie trekken, wordt de lucht helemaal schoongespoeld", vertelt Van der Zwaag. "De kans is aanwezig dat er donderdagochtend nog Saharazand op auto's ligt. Kortom, je auto wassen is het handigst op donderdag!"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.