Burgemeester Emmen: 'Druk op de ketel houden voor structurele oplossing Ter Apel'

Eric_van_Oosterhout
Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen heeft geen goed woord over voor gemeenten die 'wegduiken' als het gaat om de opvang van asielzoekers. Emmen vangt in een sporthal in de wijk Bargeres voor twee nachten honderd vluchtelingen op, om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.
"Even voor de goede orde: wij hebben een indrukwekkende opsomming als het gaat om de opvang van vluchtelingen", verduidelijkt Van Oosterhout. Emmen heeft een asielzoekerscentrum in Emmen-Zuid, waar vluchtelingengezinnen worden opgevangen. Deze locatie wordt momenteel uitgebreid.
Ook zijn eerder Afghaanse vluchtelingen opgevangen in het voormalige Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg. Daar wordt nu onderdak geboden aan Oekraïners. "Er zijn gemeentes op de schaal van Emmen, die echt veel minder opvangen", aldus de Emmer burgemeester.

Telefoontje

Van Oosterhout werd gistermiddag gebeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of Emmen kon bijspringen in de crisisopvang wat betreft het overvolle Ter Apel, dat in buurgemeente Westerwolde ligt. "We hebben al in een eerder stadium onze hulp aangeboden. We zijn een gastvrije gemeente. Dus als we wat kunnen betekenen als goede buurman, geef dat dan aan, hebben we gezegd."
Emmen had de sporthal in Bargeres nog achter de hand. "Die was nu vrij leeg als het gaat om verenigingen die er gebruik van maken. We moesten snel handelen, en konden niks doen met informatiebijeenkomsten of iets dergelijks. Ik vraag ook om begrip van de buurt. Wij rekenen niet op overlast. Het COA beveiligt de locatie."
(Tekst gaat verder onder de foto)
De asielzoekers komen aan in de sporthal in Bargeres
De sporthal in Bargeres waar de asielzoekers worden opvangen © Emmen24media
Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zit helemaal vol en de toestroom blijft doorgaan. Gisteravond werden er weer tweehonderd asielzoekers verwacht. In de nacht van maandag op dinsdag hebben sommige mensen op stoelen de nacht doorgebracht, omdat er geen bedden meer over waren.

'Schrijnend'

Vorige week dinsdag dreigden tientallen asielzoekers de nacht in de buitenlucht te moeten doorbrengen, omdat er geen plaats meer was voor hen in het aanmeldcentrum. Na persoonlijk ingrijpen van staatssecretaris Van der Burg (VVD) van Justitie en Veiligheid werden de asielzoekers alsnog binnengelaten, zodat ze de rest van de nacht konden doorbrengen in kantoorruimtes.
"Het is schrijnend", vindt Van Oosterhout. "Als je daarover nadenkt dan is dat wel heel naar."
Voor Van der Burg was dit aanleiding Veiligheidsregio Groningen te verzoeken crisisnoodopvang te regelen. Dat leidde ertoe dat honderd asielzoekers vanuit Ter Apel konden worden ondergebracht in Heerenveen. Nog eens honderd anderen konden voor één nacht terecht in de Eurohal in Zuidbroek. Emmen volgt dus in dat rijtje.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Ter Apel
De opvang in Ter Apel is al tijdenlang overvol © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Druk op de ketel

"De sporthal in Bargeres is voor twee nachten, dat wordt absoluut geen locatie, ook al zouden we wel voor twee of drie weken kunnen opvangen. Maar wat belangrijker is, en die discussie loopt al heel erg lang, is dat er een oplossing komt voor de lange termijn. Dus: de druk richting het Rijk moet erop blijven. Het moet niet bij één gemeente neergelegd worden, maar in de volle breedte."
Van Oosterhout vindt dat ook andere gemeenten een handje moeten toesteken als het gaat om de opvang van vluchtelingen. "Als alle gemeenten dat netjes doen, dan zouden we dit probleem niet hebben in Nederland. Wij in Emmen doen wel aardig mee. Ik zie liever dat meer gemeenten dat doen. Maar daar word ik niet voor betaald en dat is niet mijn taak, maar ik breng dat wel onder de aandacht aan tafel bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)."
Burgemeester Emmen: 'Druk op de ketel houden voor structurele oplossing Ter Apel'

'Gemeenten die niet willen, dwingen'

Samen met andere bestuurders roept Koen Schuiling als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, al maanden om een oplossing voor de problemen bij de opvang van asielzoekers in ons land. In zijn ogen moeten gemeenten, die niet of nauwelijks opvangplekken beschikbaar stellen, gedwongen worden mee te werken. Daarnaast pleit hij voor een tweede aanmeldcentrum in een andere regio, om de druk op Ter Apel te verlichten.
Het aanmeldcentrum in Ter Apel is op dit moment het enige in ons land. In principe moet iedereen die in Nederland asiel wil aanvragen eerst daarheen. Omdat de asielinstroom sinds afgelopen najaar hoger is dan normaal, was het centrum regelmatig overbevolkt. De leefomstandigheden waren voor de asielzoekers daardoor verre van ideaal.
Om een einde te maken aan deze situatie in Ter Apel wisten Schuiling en burgemeester Jaap Velema van het Groningse Westerwolde bij het COA en de staatssecretaris af te dwingen dat in het aanmeldcentrum voortaan maximaal tweeduizend personen mogen verblijven. Zoals het ooit ook was afgesproken. De vraag is alleen wel waar de asielzoekers heen moeten, als ze niet naar binnen mogen, omdat de maximumcapaciteit vol is.

Tweede 'Ter Apel?'

Van der Burg laat weten inmiddels in gesprek te zijn met een burgemeester, voorzitter van een Veiligheidsregio en een commissaris van de Koning over de oprichting van een tweede aanmeldcentrum, naast Ter Apel. Om welke gemeente het gaat, vertelt de staatssecretaris niet.
Van der Burg
Staatssecretaris Van der Burg voert gesprekken over een 'tweede Ter Apel' © ANP / HOLLANDSE HOOGTE / Dijkstra bv

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.