Fabrikant Intergas uit Coevorden wil simpele warmtepomp voor installatie

Hugo de Jonge
Volgens minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting moeten huizen sneller 'groener' worden © ANP
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. "Een onvermijdelijk besluit", vindt directeur Peter Cool van fabrikant Intergas uit Coevorden.
Het kabinet kondigde gisteren aan dat vanaf 2026 eisen worden gesteld aan de warmte-installatie. Volgens minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting moeten huizen sneller 'groener' worden. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie.

'Gasprijzen gaan niet meer naar beneden'

Intergas uit Coevorden is fabrikant van cv-ketels en warmtepompen en wist uit de wandelgangen dat het nieuws eraan zat te komen. "Het lijkt me een onvermijdelijk en verstandig besluit", zegt directeur Peter Cool van het bedrijf. "Iedereen weet dat de gasprijzen momenteel erg hoog zijn en die gaan waarschijnlijk ook niet meer naar beneden. Met de warmtepomp kan je een hoop gas besparen."
Een hybride pomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. "De hybride pomp neemt het verwarmen van de woning over zolang het buiten boven de 0 graden is", zegt Cool. "Daardoor hoef je ook geen andere ingewikkelde dingen te doen zoals isolatie, want dat is een grote opgave. Je hoeft alleen maar een 'buiten-unit' neer te zetten en die aansluiten op de cv-ketel binnen. Ook moeten de radiatoren in orde zijn. Als dat het geval is, verdien je de investering in een paar jaar terug."

Obstakels: tekort aan arbeidskrachten en hoge prijs

Cool beseft dat de installatie van alle pompen een probleem kan zijn vanwege het tekort aan arbeidskrachten. Daarom geeft hij aan dat Intergas de apparaten 'zo simpel mogelijk maakt voor installatie'. Volgens Vereniging Eigen Huis geldt er nu al een wachttijd van een jaar voor een (hybride) warmtepomp en zijn voor het inregelen daarvan ervaren mensen nodig. Bovendien vindt de belangenorganisatie dat huiseigenaren op tijd advies moeten krijgen over wat er nodig is voor de aanschaf van een warmtepomp. VEH wijst er ook op dat het stroomnet in Nederland op veel plekken al aan zijn maximumcapaciteit zit.
Ook de prijs van het apparaat kan een obstakel zijn. Cool: "Maar de hybride pomp heeft de potentie om goedkoper te worden. Dertig jaar geleden was men huiverig toen werd overgestapt naar de HR-ketel, maar dat is inmiddels de gewoonste zaak ter wereld. Ook voor de hybride pomp geldt: voor iedereen is het voordelig."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.