Speelstad Oranje wordt weer speelstad, precies naar wens van Van der Most

Speelstad Oranje
Nieuwe plannen voor Speelstad Oranje © RTV Drenthe
Hennie van der Most lijkt Speelstad Oranje niet los te kunnen laten. De ondernemer wil nieuw leven blazen in het overdekte speelparadijs in Oranje. De eerste werkzaamheden zijn begonnen.
"Een gigantische klus, echt een puzzel", noemt Gerrit Brink de plannen voor de nieuwe Speelstad. Brink is projectmanager en verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen die Van der Most maakt samen met een bedrijf uit Katwijk en met Brinks bedrijf Conquestica.

Toch geen afscheid

Vorig jaar leek Van der Most definitief afscheid te nemen van Speelstad Oranje. Hij kocht de voormalige aardappelfabriek in 1986 en bouwde het om tot overdekt attractiepark. Na gloriejaren kwam de klad er steeds meer in en de indoorlocatie staat sinds 2017 leeg.
Na vele jaren vol ideeën presenteert een drietal ondernemers vorig jaar plannen voor Speelstad Oranje en het naastgelegen Pipodorp. Afgelopen oktober ontbindt Van der Most het contract, het Pipodorp verkoopt hij aan vastgoedondernemer Amresh Bajnath. Bajnath hoopt er vluchtelingen in onder te brengen. De overdekte speellocatie wordt nu dus weer gevormd naar de wensen van Van der Most.

Begin

De plannen zitten nog in de beginfase, legt Brink uit: "We lopen nog twee keer per week met Van der Most door het gebouw, dan geeft hij aan wat hij waar wil hebben. Van een aantal dingen moet ook nog gekeken worden of het technisch haalbaar is."
Ondernemer Hennie van der Most in Speelstad Oranje
Ondernemer Hennie van der Most in Speelstad Oranje © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Zelf wil Van der Most nog niets kwijt over de plannen. "Eigenlijk gaan we een compleet nieuw park opbouwen. We kijken wat nog gebruikt kan worden", geeft projectmanager Brink prijs. "Het attractieaanbod gaat iets terug. Je had er altijd een aantal vergelijkbare draaimolens, die keren niet allemaal terug. De glijbanen blijven."

Klimmen en klauteren

Op de vrijgekomen plekken wordt ingezet op 'nieuwe elementen die te maken hebben met spelen'. Spelen in de ouderwetse zin van het woord, dus geen ruimte vol gameconsoles. "Ouderwetse klim- en klautertoestellen", licht Brink een tipje van de sluier op. Ook de midgetgolfbanen lijken zich op te mogen maken voor een tweede leven.
Het nieuwe overdekte park moet voortborduren op het succesvolle concept uit het verleden en aangepast worden aan de wensen van nu. Of zoals Brink het zelf omschrijft: "Het is tijd dat de nieuwe generatie terugkomt in het speelparadijs."

Likje verf

Inmiddels is vanaf de buitenkant te zien dat er een nieuwe toekomst gloort voor het vermaarde kinderparadijs. "Er wordt geschilderd, er komt ander glas in aan de voorkant. De markante markiezen zijn er allemaal afgehaald, die zijn verweerd en worden hersteld." Het park moet zo doen denken aan de succestijden van Speelstad Oranje. "De kleurstelling zal wel iets anders worden."
Wanneer Speelstad Oranje de deuren opent is onbekend. "Een planning is er niet", zegt Brink. "Hennie van der Most zegt: 'dat gebeurt als het perfect is zoals ik het hebben wil'. Dus daar is nog niks over te zeggen."