Raad van State: Woningen bij Norg mogen ondanks tegenstand toch komen

Twee jaar geleden werd begonnen met de bouw van de nieuwe woonwijk Oosterveld (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)
Twee jaar geleden werd begonnen met de bouw van de nieuwe woonwijk Oosterveld (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)
Wat de Raad van State betreft mogen er zeventig nieuwe huizen gebouwd worden bij de nieuwe wijk Oosterveld in Norg. Er was protest tegen aangetekend door de verenigingen Groen Noordenveld en Natuurlijk Norg 2000. Hun bezwaar werd vandaag ongegrond verklaard.
De gemeente Noordenveld gaf al een vergunning voor zes van de geplande woningen. Er zijn plannen voor tweekappers, vrijstaande woningen en rijtjeshuizen. Heijmans Woningbouw Noord bouwt 26 woningen en de gemeente wil ook zelf een aantal vrijstaande woningen neerzetten. Daarnaast moeten er nog acht woningen komen die particulieren gezamenlijk gaan bouwen.

Vergrijzing

Johan Kasper van Groen Noordenveld zei tijdens de zitting zes weken geleden dat de meeste huizen overbodig zijn. ‘’Een derde van Norg is ouder dan 65 jaar’’, aldus Kasper. Volgens hem is er alleen behoefte aan sociale en seniorenwoningen in Noordenveld.
De advocaat van de gemeente, Robert van der Velde, was het daar niet mee eens. "Dat van die vergrijzing klopt. Maar 55-plussers willen niet allemaal naar een seniorenappartement." Bovendien zijn afspraken gemaakt met woningstichting Actium dat zij zestien sociale huurwoningen realiseren. Deze woningen worden ook geschikt gemaakt voor ouderen.
De voorzieningenrechter besloot daarom dat er voldoende behoefte is aan de woningen.

Vleermuizen

Groen Noordenveld vindt dat de gemeente had moeten onderzoeken wat de bouw betekent voor de vleermuizen die in een oude Duitse bunker huizen. Volgens de gemeente staat die bunker echter op 700 meter afstand en heeft woningbouw geen gevolgen voor de beschermde dieren. De voorzieningenrechter geeft de gemeente gelijk en vertrouwt het onderzoek dat de gemeente hiernaar liet doen.

Lees meer: Vleermuizen kunnen bouwplannen bij Norg dwarsbomen

De gemeente wil al twintig jaar een woonwijk bouwen in Norg. De Vereniging Natuurlijk Norg 2000 stak al eens een spaak in het wiel van de uitbreidingswensen van Dorpsbelangen Norg. Toen er in 2010 opnieuw een woningbouwplan op tafel kwam, was er weer verzet.
Noordenveld is van plan om in de toekomst 220 woningen te bouwen in het gebied. Daarvoor moeten nog verdere plannen worden uitgewerkt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.