Evenementen onder druk door tekort aan EHBO'ers

20220519 Drentse Wandelvierdaagse
Vrijwilligers bereiden zich voor op de Drentse Wandelvierdaagse © RTV Drenthe / Steven Ophoff
De EHBO-afdeling Klazienaveen luidt de noodklok. Evenementen en festivals worden komend seizoen mogelijk afgelast doordat er te weinig vrijwilligers zijn en organisaties vaak te laat zijn met inplannen.
Op een sportpark in Odoorn bereiden vrijwilligers de Drentse Wandelvierdaagse voor. Het evenement kon door corona vorig jaar niet doorgaan en de vrijwilligers moeten er even inkomen. Daarnaast zijn er dit jaar ook minder vrijwilligers, dus beginnen ze een week eerder. "Dat houdt in dat je evenveel werk moet doen, maar met minder mensen. Dus spreid je het uit in de tijd", legt voorzitter Andries de Vries uit.
Ook qua EHBO'ers moet de wandelvierdaagse het met minder mensen doen. Normaal staan bij elke stempelpost twee EHBO-vrijwilligers, maar doordat veel EHBO'ers zijn gestopt en sommige EHBO-verenigingen geen evenementen meer draaien, moeten ze zich nu met de helft van het normale aantal behelpen. Verspreid over het hele parcours zijn nu vier EHBO'ers aanwezig.

'Eén en één is vijf'

De vrijwilligers van de eerste hulp komen nu vooral van EHBO-afdeling Klazienaveen. Maar die afdeling heeft niet genoeg voor een normale bezetting. "Het is midden in de week en het is in het hemelvaartweekend waarin al veel activiteiten zijn. Eén en één is dan echt wel vijf", legt Fenny Dekker van EHBO-afdeling Klazienaveen de precaire situatie uit.
Bekijk onze reportage over een gebrek aan vrijwilligers bij de EHBO (verhaal gaat verder onder de video):
Evenementen onder druk door EHBO-tekort
Het ledenbestand van de EHBO liep al langer terug, maar heeft door corona een enorme knauw gekregen. Daarnaast hebben omliggende verenigingen besloten om niet meer bij evenementen te staan. De druk loopt daardoor alleen maar op. "Dus de druk werd al groter op de verenigingen die het nog wel deden en na corona zien we eigenlijk dat het helemaal is ingestort."

Werkmoe

Commerciële bedrijven kunnen de gaten deels opvullen. Zij bieden hogere vergoedingen, maar ook zij hebben moeite om genoeg mensen te vinden. "Een groot deel van onze mensen werkt in de reguliere zorg, daardoor kunnen wij ook kwaliteit waarborgen", zegt Jelmer Mast. Hij is van Dutch Medical Event Service. "Het nadeel is alleen dat ze al heel veel werken. De coronapandemie is geweest en mensen zijn werkmoe. Die gaan niet meer een weekendje werken en al helemaal niet doordeweeks. Ze zijn al blij als ze een dagje vrij zijn."
Als het zo doorgaat verwachten zowel Jelmer Mast als Fenny Dekker dat deze zomer evenementen afgeblazen moeten worden omdat er geen hulpverleners zijn. Dekker legt de schuld daarvoor ook deels bij gemeenten, die verlenen in haar ogen te makkelijk vergunningen waardoor sommige weekenden vol lopen. Mast gelooft dat meer mensen zich als vrijwilliger melden als de vergoedingen omhoog gaan.

Ambulance huren

Bij de Drentse Wandelvierdaagse vullen ze de gaten met een ambulance. Hierdoor kan hulp op de hele route binnen een bepaalde tijd gegarandeerd worden. Die ambulance moet wel gehuurd worden. Dit jaar is de prijs nog hetzelfde als in 2019, maar dat kan volgens voorzitter De Vries mogelijk veranderen. "We zullen volgend jaar wel moeten kijken hoe we dat oplossen. Daar zal ongetwijfeld op de een of andere manier verhoging uit komen, denk ik."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl