TT Festival Assen kan na corona weer los: negen dagen feest in stad

Het nieuwe Koopmansplein is te klein voor 5000 TT-feestgangers, dus komt de mainstage in de Weiersstraat
Het nieuwe Koopmansplein is te klein voor 5000 TT-feestgangers, dus komt de mainstage in de Weiersstraat © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Twee jaar geleden had de nieuwe Stichting TT Week Assen woeste plannen voor negen dagen feest in het stadscentrum rond de TT-races op het circuit van Drenthe. Maar corona stak in 2020 een spaak in het wiel, dus kwam er niets van die ambitie terecht. Komende editie gaat het alsnog gebeuren.
Hoofdingrediënten van het negendaagse festivalprogramma zijn de TT Kermis, drie TT-nachten met zo'n vijftig artiesten verspreid over zeven muziekpodia, de TT Night Ride met duizend motoren door de stad en een avond vol motorstunts. Nieuw zijn theatervoorstellingen in de Gouverneurstuin en cultureel vermaak kriskras door de stad.

Geen reuzenrad

Wat deze keer wel mist is de grote eyecatcher, het reuzenrad, dat enkele jaren op de kop van de Vaart stond. Daar komt nu het muziekpodium van de horeca aan de Markt met wat terrasjes. Ook het hoofdpodium dat altijd op het Koopmansplein stond verhuist. De mainstage staat straks in de Weiersstraat, omdat het vernieuwde stadsplein veel te krap is geworden voor vijfduizend man publiek. Het Koopmansplein biedt podium aan de Asser dj's van ClubNu, die anders aan de Oostersingel te zien waren. Op het plein goed voor zo'n 1500 man publiek, zo verwacht Ten Bosch.
Het wordt het eerste echte festival dat Stichting TT Week Assen straks houdt. De organisatie, onder leiding van Sander ten Bosch, nam de verantwoordelijkheid voor het festival een paar jaar geleden over van de gemeente Assen. Maar de eerste editie moest in 2020 op het laatste moment omgebouwd worden tot online-festival, als gevolg van de coronapandemie. In 2021 was er niks, ondanks vier scenario's die klaarlagen.
(Tekst gaat verder onder de video)
TT Festival Assen kan eindelijk weer los: negen dagen feest in stad
RTV Drenthe pakt uit tijdens de TT
Natuurlijk besteedt RTV Drenthe de komende maand ook extra veel aandacht aan de TT. Dat doen wij via de speciale TT-pagina in de app en op de website. Verder keert het TT Museum weer terug. In ons atrium ben je van 11 juni tot en met 25 juni elke dag van harte welkom. Dit jaar is er speciale aandacht voor oud-coureur Boet van Dulmen, die vorig jaar overleed. Traditiegetrouw zenden we ook weer het TT Journaal uit, met dit jaar ook de terugkeer van Sjaan op de Baan.
Daarnaast kun je vanaf half juni de podcast ValenTTino horen. In die vierdelige serie komen onder meer commentatoren, fans en een voormalig monteur van Rossi aan het woord. De podcast geeft je een mooi beeld van de speciale band tussen Rossi en de TT.

Moeilijker dan anders

"Toen in februari de coronamaatregelen voor evenementen werden opgeheven, schreven wij 'We're back!' Sindsdien hebben wij achter de schermen ontzettend hard gewerkt aan editie 2022", aldus festivaldirecteur Sander ten Bosch. Moeilijker ging het allemaal wel. "Behalve dan de dranghekken, die had ik gelukkig al op tijd besteld."
Het rondbreien van de beveiliging en alle andere benodigde materialen, dat ging een stuk lastiger, verzucht Ten Bosch. Maar het lijkt de stichting allemaal te lukken. "Andere jaren gingen we met één beveiligingsbedrijf in zee. Maar dat lukt niet meer. Dat bedrijf heeft niet alle mensen beschikbaar. Nu hebben we meerdere tegelijk. Beveiligingsbedrijven hebben hun handen meer dan vol, door al die locaties met vluchtelingen uit Oekraïne en ook noodopvanglocaties."

Op 18 juni van start

Het motorfeest in de provinciehoofstad barst los op zaterdag 18 juni met de opening van de TT Kermis op het Veemarktplein. Na de MotoGP-race op zondag 26 juni eindigt het festival 's avonds met een muziekoptreden van Dirty Boulevard. Daartussenin zijn er in de stad activiteiten als de TT Theatertuin, motorstunts en de TT-nachten met muziek.
Er zijn namen gestrikt als Donnie, Mooi Wark, FeestDJRuud, STUK, Papa di Grazzi, Melrose, dj La Fuente en Outsiders. Maar ook coverbands met muziek van Queen en AC/DC. Op de Brink komt weer een Nederlandstalig podium en ook bij Hotel de Jonge is muziek. Talent uit Drenthe krijgt een plek op de Poppunt Drenthe Stage op het Kerkplein.

TT KidsFestival

Voor kinderen zijn op de kermis de hele week speciale activiteiten, maar er is ook weer een TT KidsFestival. Dat is op zaterdag 25 juni op het Koopmansplein.
Voor de organisatie van het TT Festival krijgt de Stichting TT Week zo'n 500.000 euro van de gemeente Assen en 125.000 euro van de provincie Drenthe.
Reuzenrad TT Festival
Deze keer is er geen reuzenrad op het TT Festival © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.