Wat vind jij? De uitleg van premier Rutte over zijn gewiste sms'jes is ongeloofwaardig

Premier Mark Rutte en zijn telefoon
Rutte wiste elke dag 'onbelangrijke' sms-berichten van zijn telefoon © ANP/HH/Laurens van Putten
Welke sms-berichten heeft premier Mark Rutte weggegooid? We zullen het nooit weten, want de gewiste berichten zijn niet meer terug te halen. Dat meldt Rutte aan de Tweede Kamer, die wil weten welke berichten hij heeft gewist.
Jarenlang heeft de premier sms-berichten weggegooid waarvan hij vond dat ze niet belangrijk genoeg waren om te bewaren. Hij stuurde belangrijke berichten heus wel door naar zijn ministerie om te bewaren, aldus Rutte. Zijn oude telefoon raakte anders vol, en dat kan natuurlijk niet.
De oppositie in de Kamer ziet er een signaal in dat Rutte niet zoveel heeft met openheid. En van die nieuwe bestuurscultuur waar Rutte bij de start van het huidige kabinet over sprak is op die manier ook niets te merken. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans stelt dat het weggooien van de sms-berichten "in strijd is met de letter en geest van Archiefwet & Wet open overheid".
Maar van de andere kant: is het nou echt belangrijk om sms'jes als 'bel me even' of 'ik ben een half uurtje later' te bewaren? Want om dat soort berichten ging het volgens Rutte: er is volgens hem niks belangrijks verloren gegaan.

Wat vind jij?

Kunnen we de premier geloven als hij zegt dat alleen onbelangrijke sms'jes zijn gewist? Of heeft Rutte zijn geloofwaardigheid verspeeld en denk je dat er ook wel berichten zijn verdwenen die niet weg hadden gemogen?