Podcast over Annie-Post Salomons, Zingend door de hel, vierde en laatste deel

Podcast Annie Post-Salomons
Podcast Annie Post-Salomons, zingend door de hel. Vierde en laatste deel. © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
In het vierde en laatste deel van de podcast over verzetsvrouw Annie Post-Salomons uit Nieuw-Buinen hoor je het verhaal over haar dodenmars.
De Amerikanen zijn in aantocht, maar daarmee zijn de problemen van Annie Post-Salomons nog niet ten einde. Zij en haar medegevangenen van kamp München Giesing worden op dodenmars gestuurd.

Op dodenmars

De nazi's noemden het evacuatiemars. Toen de bevrijders naderden werden veel kampgevangenen afgemarcheerd. Ook Annie Post-Salomons en haar vrouwengroep moeten vanuit het kamp München Giesing weg. Het gerucht gaat dat ze op weg zijn naar een dal, waar de Duitsers hen na het opblazen van een dam willen verdrinken.
(Tekst gaat verder onder de audio)
Zingend door de hel - deel 4

Geen gevangenen meer

De Amerikanen zijn echter sneller. Zij vinden de ontredderde vrouwen in een boerenschuur. Ze hadden geweigerd verder te gaan. "We are prisoners", zegt een van de vrouwen tegen een bevrijder. "No, you were", is het antwoord.

Massagraf

De podcast- en radioserie verhaalt verder over een kille ontvangst in Nederland. De vrouwen worden niet als helden binnengehaald, maar voor moffenmeiden aangezien en aan hun lot overgelaten.
Annie Post-Salomons krijgt te horen dat haar man al op 17 november 1944 is geëxecuteerd. Ze moet zijn stoffelijk overschot, dat in de duinen bij Overveen in een massagraf was begraven, identificeren.

Podcast 'Annie Post-Salomons, zingend door de hel', deel 4

Het vierde en laatste deel van deze podcast- en radioserie wordt vandaag uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen, tussen 12.00 uur en 14.00 uur en is daarna te beluisteren via de diverse podcast-apps en Uitzending Gemist.
Annie Post-Salomons
Annie Post-Salomons op latere leeftijd © Archief Familie van Dijk