Nieuwe directeur Herinneringscentrum: 'Ik moet de zaak wat vaart geven'

Bertien Minco
Bertien Minco © Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Zelf zag Bertien Minco zich eigenlijk helemaal niet als directeur, maar nadat ze voor de derde keer gevraagd werd, ging ze er toch serieus over nadenken. Uiteindelijk besloot ze het toch te doen. Gisteren werd bekend dat de 59-jarige Minco per direct is aangesteld als algemeen directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Minco volgt Gerdien Verschoor op, die de afgelopen drie jaar de scepter zwaaide in het herinneringscentrum. "Het was eigenlijk helemaal niet mijn intentie", reageert ze. "Ook niet toen Dirk Mulder (de directeur vóór Verschoor, red.) in 2019 met pensioen ging. Ze hebben mij echt moeten overhalen."

'Een eervolle vraag'

De nieuwe directeur was de afgelopen jaren voorzitter en lid van de raad van toezicht. Minco vond het aanvankelijk niet een goed idee om iemand uit de raad van toezicht te benoemen tot directeur. "Maar we willen continuïteit", legt ze uit. "We zijn nu goed bezig met onze plannen en wilden geen gat laten vallen door een uitgebreide procedure te doen, waardoor we weer een half jaar vertraging zouden oplopen." Minco was het daar helemaal mee eens. "En ik beschik over de kennis en ervaring om het te doen. Het was een eervolle vraag."
ANP-410130936
Het herinneringscentrum wil de komende jaren uitbreiden © ANP / Marcel J. de Jong

Buitenboordmotor

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft plannen om de komende jaren te vernieuwen en uit te breiden. Dat wordt volgens Minco een flinke uitdaging, omdat er nog veel geld geworven moet worden. Over de nieuwe plannen wil ze nog niet te veel uitweiden. "Daarover later meer. Maar als je bij ons komt, dan struikel je over de mensen", vindt ze. "We groeien uit ons jasje, dat is al jaren aan de gang. Er komen veel schoolklassen - wat wij fantastisch vinden - maar die moeten we beter faciliteren dan we nu doen."
Minco is voor twee jaar aangesteld. Volgens de nieuwe directeur is het de bedoeling om de plannen en financiering de komende twee jaar voor een groot deel te ontwikkelen. "Dan komen we in de vervolgfase en kijken we wat verder nodig is. Je moet mij zien als een soort buitenboordmotor, om de zaak vaart te geven."
Bertien Minco
Minco was de afgelopen vijf jaar voorzitter en lid van de raad van toezicht van het herinneringscentrum. Ook heeft ze ervaring binnen de cultuur- en mediasector en is ze oprichter van het Jeugdcultuurfonds, bedoeld voor kinderen die om financiële redenen niet kunnen sporten. Het herinneringscentrum wil met Minco kiezen voor kennis, ervaring en betrokkenheid in een periode van toenemend antisemitisme en polarisatie.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.