Herma regisseerde alles, zelfs haar eigen uitvaart

In een volle dorpskerk in haar woonplaats Eelde-Paterswolde is vanmiddag afscheid genomen van Herma Stroetinga. De radiopresentatrice overleed afgelopen vrijdag op 75-jarige leeftijd.
De uitvaart, waarin ook ruimte was voor humor, was volledig door Herma zelf vooraf geregisseerd, zoals bij haar past.
Er waren vier sprekers, onder wie haar twee zonen. Haar jongste zoon Mart memoreerde aan een van de mooiste momenten uit Herma's leven. Ze vond het heel bijzonder om in 2013 benoemd te worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit lintje kreeg ze voor haar inzet voor de Drentse taal en cultuur.
De voorliefde voor de Drentse taal kwam veelvuldig terug tijdens de afscheidsdienst. Zo sprak Jan Germs van het Huus van de Taol. Hij roemde Herma als exceptioneel goede voorlezer in het Drents en de voortrekkersrol van Herma bij Taol an Taofel in Vries.

Lees meer: 'Als je het aan de stok kreeg met Herma Stroetinga, dan lag het aan jezelf'

Oud-voorzitter van het Huus van de Taol, Anne Doornbos haalde in een speech de bijzondere band aan die hij met Herma had. Zo speelde Doornbos samen met Herma in de eenakter 'Allent an taofel'. Dit is een Drentse versie van het komische toneelstuk ‘Dinner for one’.
Herma Stroetinga is in besloten kring gecremeerd.

Lees meer: Radio Drenthe-presentatrice Herma Stroetinga (75) overleden

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.