Vasaliswerkgroep heeft nog 6.000 euro nodig voor kunstwerk in Roden

Het Heereborchplein in Roden
Het Heereborchplein in Roden © Mathijs Renkema / RTV Drenthe
"Een prachtig beeld van staal en koper, dat heel goed bij het werk van Vasalis past", stelt Daan Nijman vast. Als lid van de Vasaliswerkgroep is hij blij met het definitieve ontwerp van het kunstwerk ter nagedachtenis aan de Rodense dichter. Voor de bekostiging van het beeld moet nog wel geld worden ingezameld.
In totaal is er nog zo'n 6.000 euro nodig. De gemeente Noordenveld en provincie Drenthe zegden eerder gezamenlijk meer dan 40.000 euro toe. "Maar we zijn er dus nog niet", zegt Nijman. "Daarom zijn we eerst met een crowdfunding in onze eigen omgeving begonnen."

Centrum opgeknapt

Nu treedt de Vasaliswerkgroep naar buiten, ze hopen van ondernemers en particulieren uit Roden en omgeving het restbedrag bij elkaar te sprokkelen. "Het gaat om meer dan alleen het beeld", verduidelijkt Nijman. "We zullen ook een lezing organiseren als tegenprestatie. Dat moet ook betaald worden."
Het beeld komt te staan op het Heereborchplein in hartje Roden. "Het past daar heel goed", vindt Nijman. "Zeker nu het centrum zo is opgeknapt. Het beeld van kunstenaar Nicolaas Dings krijgt een heel mooie plek."

Verlichting

Dings verwerkt in het kunstwerk meerdere gedichten van Vasalis. "In Amsterdam heeft hij een werk gemaakt ter ere van Spinoza. Dat is ook al zo mooi. Het beeld in Roden wordt een aanwinst voor het dorp", meent Nijman.
In oktober moet het beeld onthuld worden. In een later stadium hoopt de Vasaliswerkgroep ook de verlichting rondom het beeld te kunnen aanpakken. Meer informatie over de crowdfundingsactie is te vinden via deze site.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.