In Drenthe werd vooral discriminatie vanuit overheid gemeld

Black Lives Matter Emmen
In Noord-Nederland werd het meest geklaagd over racisme © Kim Stellingwerf / RTV Drenthe
Het aantal meldingen van discriminatie is vorig jaar in Drenthe gestegen. In 2020 werd 80 keer een melding gedaan bij de Drentse meldpunten en de politie, tegenover 125 in 2021.
Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie 2021 Noord Nederland. Een verklaring voor de stijging is de toename van meldingen over discriminatie door de overheid. De klachten hadden voornamelijk te maken met de coronamaatregelen die de overheid nam om de verspreiding van het virus te voorkomen.
De klagers voelden zich gediscrimineerd door bijvoorbeeld de mondkapjes, het vaccinatiebeleid en het coronatoegangsbewijs. Uit gesprekken met melders bleek dat er veel wantrouwen was. Ook gaven melders vaak aan dat zij nergens terecht konden met hun klacht. Volgens het Meldpunt Discriminatie Drenthe ervaarden ze dat ze uitgesloten werden, bijvoorbeeld omdat ze vanwege een medische reden geen mondkapje konden dragen en toch geen toegang kregen tot bepaalde plekken.
In Drenthe is discriminatie vanuit de overheid de meest gemelde vorm. In 2020 werd hierover 8 keer geklaagd, vorig jaar steeg dit naar 53 meldingen. Het gaat om in totaal 42 procent van alle meldingen.

Racisme

Het aantal klachten over discriminatie op grond van een handicap of chronische ziekte is vorig jaar in Drenthe toegenomen van 10 naar 22, terwijl juist minder meldingen zijn gedaan over racisme. Dat laatste daalde van 47 meldingen in 2020 naar 31 klachten vorig jaar. Het Meldpunt Discriminatie Drenthe laat weten dat het alleen het de meldingen registreert. Of het daadwerkelijk om discriminatie gaat, is aan andere instanties.
In heel Noord-Nederland is racisme de meeste voorkomende vorm van discriminatie, alleen in Drenthe is dat dus niet het geval. In Noord-Nederland gaat bijna een derde van alle meldingen over racisme, in onze provincie is dat een kwart. Volgens het Meldpunt Discriminatie Drenthe vindt racisme voornamelijk plaats op werk, op school, op straat en online. Ook worden slachtoffers 'vaker dan eens' hiermee geconfronteerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.