Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Boerendrokte Ruinerwold, karstenhoeve
Boerendrokte in Ruinerwold © Boerendrokte
Van boerenbruiloft tot bodypaintwedstrijd en van kamerkoor tot Keltisch festival. Drenthe staat bol van de activiteiten dit weekend. Thuisblijven is zonde dit weekend.

Boerendrokte Ruinerwold

Zin in een bruiloft en om honderd jaar terug in de tijd te gaan? Dan kun je zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur langs bij museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold. Tijdens Boerendrokte staat de hele dag in het teken van het huwelijk van de zoon van de familie Karsten met de dochter van de burgemeester. Naast de boerenbruiloft is er tijdens Boerendrokte van alles te zien rond de boerderij. Er wordt gepoetst, genaaid, gekarnd, de knechten zijn aan het werk en de negosiekerel komt langs aan de Dr. Larijweg 21. Uiteraard kun je ook wat eten zoals bloedworst, watergruwel of bruine bonen met spek.

Bruisende dorpsmarkt Bovensmilde

'Een dorpsmarkt voor iedereen', zo kondigt De Kracht Van Samen Doen de markt Bovensmilde Bruist aan. Op de Brink Baru is er zaterdag plaats voor zingeving, sport en spel, cultuur en sociale activiteiten. Van 13.00 tot 16.00 uur kun je de dorpsmarkt bezoeken, de organisatie vraagt om te fiets of te voet te komen.

Dog of fame Beilen

Hond Bartje wint de dog of fame award van hondenspeeltuin Midden-Drenthe
Vorig jaar won hond Bartje de dog of fame award © RTV Drenthe
Benieuwd welke hond een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd afgelopen jaar? Kom dan zaterdag om 14.00 uur langs in de hondenspeeltuin in Beilen aan de Ossebroeken. Stichting Hondenspeeltuin Midden-Drenthe reikt 's middags de prestigieuze titel Dog of Fame 2022 uit. Vorig jaar won Bartje. De hond sloeg alarm toen zijn baas Cees een hersenbloeding kreeg, waardoor zijn andere baasje Johanna snel ter plaatse en het leven van Cees gered werd.

Culturele samensmelting Assen

Bewoners van het AZC Assen zijn sinds half april een samenwerking aangegaan met podiumkunstenaars uit de provinciehoofdstad. Westerse en niet-Westerse instrumenten worden bespeeld tijdens de creatieve samensmelting. Met de jongste bewoners is gewerkt aan een choreografie. Tijdens Podium Connect zaterdagavond kun je gratis de avond vol muziek, dans en performance beleven in Podium Zuidhaege. De avond begint om 19.30 uur, reserveer wel even een plekje via podium-zuidhaege.nl.

Crisiscross Veeningen

Drie dagen crossen en feesten in Veeningen. Vrijdagavond barst het feest lost in de kenmerkende roze pagodetenten. Zaterdagmiddag stappen de crossers op de motor, waarna 's avonds het feest weer losbarst. Zondag wordt dat nog eens dunnetjes over gedaan. Het volledige programma is online te vinden.

Drents Kamerkoor in Assen en Emmen

Het Drents kamerkoor treedt dit weekend twee keer op. Zaterdagavond om 20.00 uur in de Adventskerk in Assen en zondag om 15.00 uur in de Grote Kerk in Emmen. Kinderen mogen gratis naar binnen. Ben je ouder dan 18, betaal je 17,50 euro. Het concert 'Hoger dan de blauwe lucht' onder leiding van dirigent Dick Dijk en met begeleiding van pianist Jan de Roos is geïnspireerd op werken van componist Urmas Sisask, die interesse voor astronomie met zijn liefde voor muziek combineerde. Meer informatie op drentskamerkoor.nl.

Bodypainten in Altena

Bodypaint
In Altena is zondag een kampioenschap bodypaint © ANP/Robin Utrecht
Een kleurrijke zondag bij het dorpshuis in Altena dit weekend. Tijdens de lentefair, vol kramen en met een oldtimershow, vindt namelijk ook het Noord-Nederlands kampioenschap bodypainten plaats. 'Good vibrations' is het thema, met spons, penseel en airbrush worden de modellen omgetoverd tot kunstwerk. Amateurs en professionals gaan individueel of in teamverband aan de slag vanaf 09.00 uur. Publiek is vanaf 10.00 uur welkom. om 17.00 uur is de prijsuitreiking.

Zwerven over de Kampsheide

Verhalenverteller Jeanet Landman neemt wandelaars zondag mee de hei op. Op de Kampsheide vertelt ze verhalen uit verschillende landen en verschillende tijden en ook uit het oude Drenthe. "Van mensen die dichter bij de natuur leefden. Verhalen met herkenbare emoties en met humor", zo kondigt stichting Het Drentse Landschap aan. De wandeling begint om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats Kampsheide. Aanmelden vooraf is noodzakelijk.

Rapalje in Orvelte

Rapalje
Rapalje © Rapalje
Folkband Rapalje staat zondag met hun Celtic Folk Festival in Orvelte. Publiek kan genieten van Ierse en Schotse folkmuziek, heerlijk eten en drinken en een gezellige markt. Naast een concert van Rapalje zullen ook de bands Fling en Cochon Bleu een optreden verzorgen. Het festival begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de site.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.