Bewoners Drouwenerzand geschrokken van boa's: 'Het intimideert gigantisch'

Bewoner Arend Drent voor zijn woning op bungalowpark Drouwenerzand
Bewoner Arend Drent voor zijn woning op bungalowpark Drouwenerzand © RTV Drenthe / Tom Meijers
Bewoners van bungalowpark Drouwenerzand zijn ongerust en boos. Dinsdag werd bekend dat de gemeente Borger-Odoorn een stokje wil steken voor de permanente bewoning op het vakantiepark in Drouwen. Dat stuit de parkbewoners tegen de borst.
In het kader van Vitale Vakantieparken moet permanente bewoning aan worden gepakt 'om verdere verloedering van vakantieparken te voorkomen'. "Kijk eens om je heen", zegt bewoner Arend Drent, die sinds 1999 eigenaar is van een huis op het park. "We houden hier samen de boel hartstikke netjes."
De afgelopen dagen maakten buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hun rondes over het bungalowpark om informatie te verzamelen. "Het intimideert gigantisch", zegt een bewoner, die liever niet met naam en toenaam wordt genoemd. "Ze staan opeens in vol ornaat voor je deur. Met handboeien en pepperspray! Je kunt het wel een razzia noemen."

Rekenfout?

Het vermoeden bestaat bij de gemeente Borger-Odoorn dat meer dan de helft van de vakantiewoningen in Drouwen niet-recreatief worden gebruikt. Onjuist, stellen de bewoners. Ook de aantallen die eerder door de gemeente Borger-Odoorn zijn gecommuniceerd kloppen volgens hen niet.
"Er worden hier niet veertig woningen permanent bewoond. Wellicht dat er veertig mensen staan ingeschreven, dat ze daar een fout hebben gemaakt. Wij hebben even gerekend en het zouden er maximaal 20 tot 25 kunnen zijn", stelt Drent. De gemeente zegt na de inventarisatie de exacte aantallen nog niet paraat te hebben. Die worden begin volgende week verwacht.

Naober Drenthe

Naober Drenthe is onderdeel van het project Vitale Vakantieparken van de Provincie Drenthe. Het aanpakken van criminaliteit, ondermijning en sociale problematiek op de vakantieparken in Drenthe is daarin de ambitie. Daarnaast is het doel om toezicht en handhaving op en rondom vakantieparken mogelijk te maken.
Naober Drenthe kent drie fasen van aanmelding tot uitvoering. Momenteel bevindt Drouwenerzand zich in fase twee: de informatiefase. Daarin staat dus onder meer het parkbezoek gepland. De eerdergenoemde problemen zorgen ervoor dat een park zijn recreatieve functie verliest. De gemeente Borger-Odoorn vreest hiervoor bij Drouwenerzand.
"Hier gebeurt nooit wat", reageert de bewoner die inmiddels al elf jaar in een fraaie vrijstaande woning op het park woont. "Dit is een keurig park. De enige problemen die we hebben gehad, waren met bewoners met psychische en sociale problemen. Zij werden hier overigens geplaatst vanuit verschillende gemeenten." Sociale controle gebeurt door de parkbewoners zelf. "Wij zijn de oren en ogen van het park, corrigeren elkaar als dat nodig is en het gevoel van naoberschap is groot."
Tekst gaat verder onder de foto
De ingang van vakantiepark Drouwenerzand
De ingang van vakantiepark Drouwenerzand © RTV Drenthe / Tom Meijers

Sterfhuisconstructie

Bij de bewoners rijst de vraag waarom zij nu de dupe lijken te worden. Drouwenerzand staat immers niet op de rode, maar op de oranje lijst van de provincie Drenthe. Daarop staan vakantieparken waarbij 'enige indicaties van problematiek' naar voren zijn gekomen. In het plan van aanpak stelt Naober Drenthe zelfs dat er niet verwacht wordt dat er ondermijning of criminaliteit wordt aangetroffen bij Drouwenerzand.
"Dat zou betekenen dat er hier dan alleen problematiek is vanwege permanente bewoning, terwijl juist dat al wordt aangepakt door de coöperatie zelf", zegt Drent verbolgen. "Er heerst hier een zogeheten sterfhuisconstructie. Dat wil zeggen: zodra een huis in de verkoop gaat, komt daar geen permanente bewoning voor terug", verklaart hij. "Dat is allemaal al in werking gesteld."

In gesprek

De bewoners zijn overigens op de hoogte van het feit dat permanente bewoning simpelweg niet mag. Daarvoor leent het bestemmingsplan van het park zich niet. Toch heerst er al veertig jaar een gedoogbeleid en zijn er volgens de bewoners notarieel vastgelegde afspraken waar zij zich op berusten. "Wij mogen hier bijvoorbeeld 365 dagen per jaar recreëren. Dat betekent ontspanning en rust. Ik ben 72, met pensioen en recreëer hier samen met mijn vrouw iedere dag", zegt Drent glimlachend.
Inmiddels is door het parkbezoek de paniek bij de bewoners wel toegeslagen. Zij willen graag op korte termijn in gesprek met het bestuur van de coöperatie, de gemeente Borger-Odoorn en andere betrokken partijen. "Wij hebben zelf de oplossing al. Het enige wat we vragen is een vrij gesprek met een goede notulist. Toestanden zoals in Erm zijn hier helemaal niet nodig. Dit park zit niet in ons hoofd. Dit park zit in ons hart", besluit Drent.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.