Philip Freriks toergids tijdens nieuwe luistertocht in Frederiksoord

Philip Freriks
Philip Freriks heeft de luistertocht ingesproken voor Museum de Proefkolonie in Frederiksoord © RTV Drenthe
Een fietstochtje maken en tegelijkertijd bijgepraat worden over de geschiedenis van de vrije Koloniën van Weldadigheid. Het kan, want na Veenhuizen komt Museum de Proefkolonie in Frederiksoord nu ook met een eigen luistertocht, ingesproken door presentator van De Slimste Mens Philip Freriks.
De oud-journaallezer is zelf een nazaat van iemand uit de Koloniën. "Een soort van oma, maar dan van een paar eeuwen geleden", legt hij uit. Haar verhaal is onderdeel van de luistertocht. De route zelf is 26 kilometer lang waar je ongeveer 2,5 uur over doet.

Vervolg op succes Veenhuizen

"In Veenhuizen kon het museum niet open vanwege corona. We kwamen toen op het idee om een luistertocht te maken", vertelt Peter Sluiter, directeur van beide musea. "Die gingen als warme broodjes over de toonbank. Dan ligt het voor de hand, dat we het in Frederiksoord ook proberen."
Het enige wat nog ontbrak was een stem om de luistertocht in te spreken. Het museum kwam uiteindelijk bij Freriks terecht vanwege zijn band met de Koloniën. "Het is natuurlijk hartstikke leuk dat ik ervoor gevraagd ben", vervolgt hij. "Ik doe dit soort klusjes wel vaker en ik blijf natuurlijk een verhalenverteller."
Volgens Freriks was zijn oma het zwarte schaap van de familie. "Ze had zestien kinderen en allemaal van een andere man. Dat ging natuurlijk niet goed en toen kwam ze in Frederiksoord terecht. Uiteindelijk is ze zelfs in Veenhuizen terechtgekomen, het was een boefje hoor."
Een impressie van de luistertocht (verhaal gaat verder onder de video):
Philip Freriks toergids tijdens nieuwe luistertocht in Frederiksoord

Paaltjes

Zelf heeft hij nog niet de kans gehad om de tour te fietsen. Het museum heeft daarom vier proefkonijnen gevraagd om de eerste rit te maken. "Er staan overal paaltjes genummerd van 1 tot en met 16. Als je dan stopt moet je het nummer intoetsen en dan krijg je direct een verhaaltje te horen. Je krijgt dan een goed beeld wat zich hier heeft afgespeeld", zegt bezoeker Hennie.
"Ik heb de tocht alleen ingesproken, maar ik weet eigenlijk helemaal niet waar we precies langskomen", lacht Freriks. "Maar zodra ik tijd heb, pak ik zeker nog een keer de fiets om de route te volgen."
Frederiksoord Luistertocht
Vier proefkonijnen mochten als eerste de tocht fietsen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl