DOS'46 viert 75-jarig jubileum: 'Mooi om elkaar weer te zien'

DOS'46 Nijeveen Albert Lucas
Albert Lucas viert het jubileum met zijn geliefde club DOS'46 © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Het is feest in Nijeveen, want korfbalvereniging DOS'46 viert haar 75-jarig jubileum. De club pakt dit weekend daarom groots uit met een reünie, waar leden en oud-leden van over de hele wereld bij aanwezig zijn.
"Er zijn iets meer dan tweehonderd mensen", vertelt organisator en oud-lid van de club Albert Lucas. "Het is hartstikke gezellig. We hebben een grote partytent gehuurd die naast het sportcomplex staat. Daar kunnen we eerst koffie drinken en verder met elkaar praten, daarna beginnen de festiviteiten."

'Godfather'

Lucas heeft er zin in, hij loopt al flink wat jaren mee en heeft veel mensen zien komen en gaan. Vooral het weerzien van mensen die nu in het buitenland wonen vindt hij leuk. "Het is jaren geleden dat ik die mensen voor het laatst heb gezien", lacht hij. "Guus komt vanuit Abu Dhabi speciaal hiernaartoe. Hij was een van de eerste die zich aanmeldde voor de reünie. Ook is er iemand vanuit Zwitserland gekomen. Dat zegt wel wat over DOS'46 en hoe speciaal de vereniging is."
Hoe belangrijk de vereniging is weet oud-trainer Rinse Popma als geen ander. Hij beleefde grote successen in de jaren 60 en 70 met DOS'46. Popma wordt ook wel de Godfather van de club genoemd. "Misschien vanwege mijn trainingsmethoden", grinnikt hij. "Speltechnisch zijn we in die jaren enorm gegroeid. Het hoogtepunt voor mij is toch wel de eerste keer Nederlands kampioen worden met de A-junioren in 1971. Niemand had van Nijeveen gehoord en we deden het toch maar mooi. Leuk om daar met oud-leden over te praten."
(Tekst gaat verder onder de video)
DOS'46 viert 75-jarig jubileum: 'Mooi om elkaar weer te zien'

Bioscoop

In de kantine is een mini-museum geopend met de geschiedenis van DOS'46. "Alles wat hier ligt heeft een eigen verhaal", vervolgt Lucas. "Hoe de trainingen werden bijgehouden, krantenknipsels met leuke koppen... Een mooie plek om oude herinneringen op te halen."
De kleedkamers zijn omgebouwd tot kleine bioscoopzalen. "Met beelden van wedstrijden, trainingen, noem maar op. Het jaar dat ik samen met mijn ploeg kampioen werd is ook te zien. Dat was in 1982", zegt hij trots.
Lucas hoopt dat DOS'46 nog vele jaren blijft bestaan, want de club betekent veel voor hem. "We hebben hier hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt. Maar zo'n club is meer dan alleen een club. Je maakt er ook vrienden voor het leven."
DOS'46
Het jubileum trekt meer dan 200 leden en oud-leden © RTV Drenthe / Wouter Westerveld