25 keer de VAM-berg op voor bijzonder onderzoek

Wielrenners reden 25 keer de VAM berg op voor het goede doel
Wielrenners reden 25 keer de VAM berg op voor het goede doel © RTV Drenthe
Zo'n zeventig fietsers waagden vandaag een poging de VAM-berg in Wijster te beklimmen. Onderzoeker Karina de Leeuw van het UMCG hoopt hiermee geld op te halen voor onderzoek naar auto-immuunziekten SLE en APS.
De Leeuw kan er wel om lachen als ze bekenden mopperend voorbij ziet fietsen. "Sommigen zijn al op de helft", glundert ze. "Zelf speel ik een beetje vals, want ik heb de berg nog maar een keer of vier beklommen. Maar ja, ik moet natuurlijk de pers te woord staan."

Antistoffen

Het is een gezellige dag op de VAM-berg in Wijster, maar wel één met een serieuze ondertoon. De Leeuw - onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum in Groningen - wil met de ludieke actie namelijk geld ophalen voor het onderzoek naar SLE en APS. Dit zijn zeldzame auto-immuunziekten waar met name jonge vrouwen last van hebben.
"Dit zijn aandoeningen waarbij je afweersysteem je eigenlijk tegen je eigen lichaam richt", legt De Leeuw uit. "Normaal krijg je antistoffen tegen virussen, maar dan ook tegen je eigen lichaam. Dat gaat klachten geven." Hoewel patiënten zelfs kunnen overlijden aan de gevolgen van de ziekten, is er nog maar weinig over bekend. Te weinig, vindt de onderzoeker dus.

Pijn

Iris Kingma heeft zelf een auto-immuunziekte en is daarom blij met de actie van De Leeuw. "Niet alleen om geld binnen te halen, maar ook om het onder de aandacht te brengen", zegt ze.
Zelf ervaart Kingma dagelijks de klachten van haar ziekte. "Ik heb vooral last van ontstoken gewrichten, die kunnen op ieder moment van de dag pijn doen. Daarnaast heb ik maar vijftig procent longinhoud, waardoor ik een slechte conditie heb."

Valsspelen

De Leeuw is blij met de steun die ze ontvangt in haar strijd tegen deze onbekende ziekten. Dat ze ondertussen bekenden in beweging krijgt, is helemaal mooi. "Ik vind fietsen leuk en heb zelf al eens de VAM-berg 25 keer beklommen. Dus ik denk: ik zadel iedereen hier mee op."
Vandaag loopt ze nog wat achter, geeft ze toe. "Ik speel een beetje vals, want ik moet interviews geven en met iedereen babbelen. Ik ben dus nog maar een paar keer de berg op geweest. Ik moet zeker tot 's avonds door, als ik zo blijf kletsen."
25 keer de VAM-berg op voor bijzonder onderzoek

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl