Klokkenstoel Pesse is officieel in gebruik genomen

Een bijzonder moment voor Corrie Post. Ze mocht gisteren als eerste de nieuwe klokkenstoel van Pesse officieel in gebruik nemen. Haar inmiddels overleden man Henk bedacht de nieuwe klokkenstoel van Pesse. Hij overleed een jaar geleden aan een herseninfarct.
"Aan de ene kant ben ik blij, maar mijn verdriet speelt toch nog steeds een rol", vertelt Post. Met een druk op een knopje luidt de klok voor het eerst op de oude begraafplaats van Pesse.

Inzet dorpsbewoners
De klokkenstoel is er gekomen dankzij inzet van inwoners van het dorp. Zo maakte een plaatselijke koperslager vrijwillig het zinken dak. Geld werd ingezameld door de inwoners.

De klok komt uit het voormalige kerkgebouw aan de Hoogeveenseweg. Toen het gebouw werd verkocht, werd de klok behouden. Henk Post kwam met het idee om die in een nieuw te bouwen klokkenstoel te hangen op de begraafplaats. 

'Net iets mooier'
Paul Boode van de Werkgroep Klokkenstoel vindt dat het klokgelui iets toevoegt. "Een begrafenis kun je net iets mooier maken met zo'n klokkenstoel. En ik vind het ook gewoon een mooi ding om te zien."

De klokkenstoel wordt jaarlijks zo'n twaalf keer gebruikt rond begrafenissen. De eerstvolgende kerk dat hij klinkt is op 4 mei tijdens de dodenherdenking.
Deel dit artikel: