Lichaam vermiste man gevonden bij paviljoen Nijstad

Zoektocht naar drenkeling Nijstad
Hulpdiensten zochten sinds gistermiddag naar de drenkeling © Persbureau Meter
Bij paviljoen Nijstad in Hoogeveen is vannacht het lichaam gevonden van de man die sinds gisteren werd vermist. De 21-jarige man uit Hoogeveen verdween gistermiddag rond 17.00 uur onder water. Volgens de politie was er geen sprake van een misdrijf, waarmee het onderzoek wordt afgesloten.
Het lichaam werd gevonden door een gespecialiseerd team van de Landelijke Eenheid van de politie en het Dregteam SOAD uit Urk. Dat team van de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen wordt gevormd door vrijwilligers, en is gespecialiseerd in het zoeken in diepere wateren.

'Enorm diepteverschil'

"Wij werden aan het begin van de avond gebeld en hadden rond 19.15 uur een team van zes vrijwilligers bij elkaar", vertelt teamlid Pieter Keuter. "Deze plas kent een enorm diepteverschil, en dat is voor duikers van de brandweer een probleem. Zij mogen duiken tot vijftien meter diepte en het diepste punt van deze plas is meer dan dertig meter."
Het Dregteam SOAD heeft eigen apparatuur ontwikkeld, waarmee over de bodem gezocht kan worden. Het team wordt vaker ingezet als het vermoeden groot is dat een drenkeling niet meer in leven is.

Zoektocht door personeel en politie

In eerste instantie gingen personeel en bezoekers van het paviljoen het water in om de man te zoeken. Later kwamen duikers van de brandweer uit Emmen en Zwolle ter plaatse om het slachtoffer te zoeken. Zij zijn afgelost door duikers van de brandweer en later een speciaal zoekteam van de politie.
De terrassen bij het paviljoen zaten vol toen de man in het water verdween, vertelt verslaggever Mathijs Renkema. "Mensen zagen de man verder gaan dan de boeien die de 'veilige zone' aangeven. Dat is een gedeelte van tien tot vijftien meter uit de kant, waar je nog kunt staan. Daarna wordt het snel dieper, tot ruim dertig meter. Het water is daar ijs- en ijskoud en dat maakt het erg gevaarlijk om er te zwemmen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl