Uitbraak apenpokken: 'Onwaarschijnlijk dat het uit de hand loopt'

ANP-448896945
Een persoon met apenpokken in de Democratische Republiek Congo © Associated Press
Krijgen we met de apenpokken na de coronacrisis een nieuw virus dat de hele samenleving gaat ontwrichten? Volgens viroloog Bert Niesters uit Zeegse kunnen we opgelucht ademhalen. "Dit is een heel ander soort virus en verandert ook niet, zoals het coronavirus."
Bovendien zijn de apenpokken volgens de UMCG-viroloog niet heel gevaarlijk. "Maar je moet deze uitbraak wel stoppen. Als je blaasjes blijkt te hebben, moet je wel in quarantaine. Je moet een grote uitbraak proberen te voorkomen." De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.
Het apenpokkenvirus is een zogeheten zoönose, dat betekent dat het virus van dier op mens is overgedragen. Volgens Niesters komt het virus bij knaagdieren vandaan en is het overgekomen uit West- en Midden-Afrika. Inmiddels zijn er gevallen bekend in West-Europa, Noord-Amerika en Australië. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen, wordt volgens het RIVM nog onderzocht. Viroloog Niesters stelt dat zo'n uitbraak zeldzaam is.

'Onwaarschijnlijk dat het uit de hand loopt'

"Er is een aantal festiviteiten geweest, waaraan het mogelijk gekoppeld kan worden", stelt Niesters. "Iemand nam het mee vanuit Afrika naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn er feesten geweest in Antwerpen en op Gran Canaria." Volgens Niesters komt het virus vooral voor bij homoseksuele en biseksuele mannen.
Ook zijn het vooral mensen onder de 50 jaar die besmet zijn. "Personen boven de 50 zijn in hun jeugd doorgaans gevaccineerd tegen mensenpokken. Daarmee heb je ook kruisbescherming. Dat vaccin helpt voor ongeveer 90 procent. Maar er is geen reden om nu te gaan vaccineren. Als de uitbraak uit de hand zou lopen, kun je dat misschien zeggen. Maar dat is echt onwaarschijnlijk."
(Tekst gaat verder onder de video:)

Symptomen na 5 tot 21 dagen

Na contact met een apenpokkenpatiënt kan het 5 tot 21 dagen duren voor iemand symptomen ontwikkelt. De GGD houdt contact met de mensen die daarom uit voorzorg thuis moeten blijven. Zij worden gevraagd elke dag hun temperatuur op te meten en alert te blijven op symptomen.
Het apenpokkenvirus kenmerkt zich door blaasjes op de huid. Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen onder meer last krijgen van vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Het virus wordt overgedragen door intensief contact. "Bijvoorbeeld via seksueel contact, of door te zoenen", aldus Niesters.
Het apenpokkenvirus kent nu een meldplicht, wat wil zeggen dat artsen die een besmetting met het virus hebben vastgesteld of een besmetting vermoeden dit moeten melden. In Nederland zijn op dit 'enkele gevallen' van apenpokken vastgesteld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.
Er zijn nog geen meldingen van het apenpokkenvirus in Drenthe. Maar de GGD zegt wel alert te zijn. "We zijn altijd voorbereid op infectieziekten. Als er hier meldingen zijn van het virus, dan wordt er bron- en contactonderzoek gedaan", legt een woordvoerder uit. "We passen onze bedrijfsvoering er niet op aan, maar houden het wel in de gaten."
ANP-423798025
UMCG-viroloog Bert Niesters uit Zeegse © ANP / Corné Sparidaens

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.