Zoek het uit! - Hoe lang klinkt er al klokgelui in Oosterhesselen?

kerk Oosterhesselen 2
De kerk in Oosterhesselen © RTV Drenthe / Erwin Kikkers
Is de huidige luidklok in de kerktoren van Oosterhesselen de enige klok die daar heeft gehangen? Deze vraag werd ingestuurd naar Zoek het uit! door een Hesseler.
De kerk van Oosterhesselen blijft een bron van vragen die ingestuurd worden aan Zoek het uit!. Eerder zochten we al eens uit waarom de toren los staat van de kerk, en waarom het achterste raam dicht is gemetseld. Nu blijkt ook de luidklok in de toren vragen op te roepen. Want hangt deze klok met klepel daar altijd al? Of hing er eerst een ander exemplaar?

Over de klok

Harm Jan Lesschen van de Historische Vereniging Klenckerheugte weet veel over de geschiedenis van de befaamde kerk. En, zo blijkt, ook over de klok die er in hangt.
"De luidklok is gemaakt door Nicolaes Sicksmans, in 1626. Dat is te zien op de tekst helemaal langs de rand van de klok. Claes Sickmans was een bekende Groninger klokkengieter. Eeuwenlang heeft de klok haar klanken over Oosterhesselen laten klinken en dat doet ze nog steeds. Bij de restauratie van de toren in de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekte men ook een oud uurwerk. Sinds die tijd laat de klok zich ook op de 'volle en halve' uren horen."
De klok werd geschonken aan de kerk door Johan van Welvelde, de heer van de naburige havezate De Klencke.

En daarvoor?

De kerk van Oosterhesselen bestaat al langer dan dat. De kerk is rond het jaar 1400 gesticht als een dochterkerk van de kerk van Zweeloo. Het kerkgebouw was in vroeger tijden verbonden met de nu losstaande toren. Een deel van het schip is mogelijk gesneuveld in het strijdgeweld tijdens het beleg van Coevorden van 1592. Het gat dat geslagen was, moet eerst provisorisch gedicht zijn voordat de huidige westmuur gebouwd werd in 1628.
Maar was er voor 1626 ook een luidklok in de kerk? Harm Jan Lesschen denkt van niet: "Daar heb ik nooit wat over gehoord, en het lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk. Je kan er wel vanuit gaan dat de klok die er nu 396 jaar hangt, de enige klok is die in de kerktoren van Oosterhesselen heeft gehangen. Hij luidt de hele en halve uren, en de klok luidt ook op zondagmorgen voorafgaand aan de kerkdienst. Vanzelfsprekend wordt er ook geluid bij het overlijden van personen en bij de uitvaartdienst. Dit gebeurt alleen als de familie dit op prijs stelt."

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag over de kerk van Oosterhesselen? Of over iets heel anders? Het mag allemaal! Stuur je vraag hieronder in, en dan kijken wij of we het antwoord kunnen vinden.