Vertrekt de markt van de Markt in Coevorden?

Vertrekt de markt van het marktplein in Coevorden?
Vertrekt de markt van het marktplein in Coevorden? © RTV Drenthe / Dylan de Lange
De weekmarkt in Coevorden denkt voorzichtig aan een andere locatie dan het marktplein en dat zou toch gek zijn: een markt zonder markt. De zaken gaan slecht en de omzet daalt, doordat steeds minder mensen de markt bezoeken. Vandaar dat er over na wordt gedacht.
Al zo'n veertig à vijftig jaar staat de groente- en fruitkraam van firma Jansen op de maandagochtend op het marktplein van Coevorden. Volgens kraamhouder Marcel Jansen is dat tegenwoordig niet meer heel winstgevend. Minder bezoekers betekent minder omzet. Het loont niet meer om te staan op de markt in Coevorden. Daarom denkt hij, samen met meerdere kraamhouders, voorzichtig aan een oplossing.

Gesloten

"Het is jammer dat de supermarkten uit de binnenstad zijn verdwenen", noemt Jansen als een van de oorzaken. "Vroeger had je meer aanloop, omdat mensen toch tussen de boodschappen door ook wat bij ons kochten. De rest van de winkels in de binnenstad is op maandagochtend gesloten." Het moet volgens hem niet veel slechter worden. "Vandaag is het prachtig weer, maar er loopt niet veel publiek."
Als mogelijke antwoord denkt Jansen eraan om de drukte op te zoeken. Nu er drie supermarkten aan het EDS-Plein, is het daar op maandagochtenden drukker dan in het centrum. "Hier moet men speciaal naar het centrum komen, terwijl daar al veel mensen zijn."

Niet in de weg

Volgens de marktkoopman zitten de supermarkt en de weekmarkt elkaar niet in de weg: "Het versterkt elkaar juist. Wij bieden toch een ander soort handel. Bij ons koop je producten per stuk en niet per zak, bijvoorbeeld."
Marktkoopman Marcel Jansen: 'Minder mensen is minder omzet'
Marktkoopman Marcel Jansen: 'Minder mensen is minder omzet' © RTV Drenthe / Dylan de Lange
De Coevorder centrummanager Edwin Boomstra hoopt dat het marktplein gewoon het decor van de weekmarkt blijft. "Wat is nou een stad met een marktplein, waarop geen markt plaatsvindt", vraagt hij zich af. "Voor de ondernemers en de uitstraling van de stad hoop ik dat het zo blijft, maar ik snap de kraamhouders ook." Boomstra verwacht dat er samen met de ondernemers in de binnenstad gekeken wordt naar een manier om de markt aantrekkelijker te maken. "Meteen een oplossing hiervoor heb ik niet, maar daar moeten we met ons allen naar kijken."

Eigen boterham

Richard Warners van de Jumbo aan het EDS-Plein denkt daar ook zo over: "Het zou hier qua ruimte en tijdstip op de parkeerplaats kunnen, maar ons standpunt is simpel: als de ondernemers in de binnenstad tegen een verhuizing zijn, zijn wij dat ook. De gezelligheid en drukte van een markt willen wij niet weghalen uit het centrum."
De gemeente Coevorden laat weten dat het plan is besproken in de marktcommissie en dat daar is besloten dat de markt op het marktplein blijft. Toch denkt Jansen aan zijn eigen boterham: "Tuurlijk zou het jammer zijn als de boel verkast. Maar als het hier niet uit kan en daar nog tig jaar door kan gaan, waarom niet?"
Vertrekt de markt van de Markt in Coevorden?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl