De Drentse economie groeit, maar minder dan gemiddeld

Economie gegroeid
Met de groeiende economie groeit ook het personeelstekort © ANP Hollandsche Hoogte/Robin Visser
De Drentse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Vergeleken met de rest van het land is de groei nog wel bescheiden, meldt het CBS.
In beide periodes had de Nederlandse economie met een lockdown te maken, al was die in begin 2021 strenger. Vooral daardoor verliep het eerste kwartaal van dit jaar beter. De groei was binnen Drenthe het grootst in Zuidwest-Drenthe. De economie groeide daar met zes procent. De groei was met vijf procent iets lager in Noord-Drenthe en Zuidoost-Drenthe.
Dat vinden economen mooie cijfers in normale tijden. Maar dit zijn bijzondere tijden, vanwege de lockdowns. Consumenten gaven in het eerste kwartaal ruim 10 procent meer uit dan een jaar eerder.
Vorig jaar gold een harde lockdown in het hele kwartaal. Ook dit jaar begon het eerste kwartaal met een lockdown, maar in de loop van januari werden er steeds meer versoepelingen doorgevoerd. Consumenten gaven hierdoor vooral meer uit aan horeca, cultuur en recreatie, kleding en woninginrichting.

Oost-Groningen blijft achter

Een aantal regio's sprongen eruit met grote groei. Zo haalde de regio Haarlemmermeer een groei van 18 procent, vooral door de herstart van de luchtvaart op Schiphol. Zeeuws-Vlaanderen deed het met 11 procent ook goed, gevolgd door Amsterdam met 10 procent groei.
Dat zijn dan ook direct de uitschieters. De regio met de minste groei vinden we net over de grens met Drenthe. Oost-Groningen bleef steken op een groei van vier procent.
Gemiddeld kwam de groei van de economie in Nederland in de eerste drie maanden op zeven procent uit ten opzichte van een jaar geleden. De omvang van de economie is nu groter dan voor de coronacrisis.