Haarlem vangt 70 asielzoekers uit overvol Ter Apel op

Ter Apel
De opvanglocatie in Ter Apel zit zo vol, dat mensen op stoelen moeten slapen © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
De gemeente Haarlem vangt zeventig asielzoekers op uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. De opvang is voor in elk geval een week en gebeurt in de Beijneshal, een sporthal die eigenlijk was ingericht om Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Volgens de gemeente is daar 'maar beperkt' gebruik van gemaakt.
Burgemeester Jos Wienen van Haarlem geeft aan dat 'een bed in een sporthal' niet de ideale manier is om mensen op te vangen. Maar omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zit, heeft hij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aangeboden om de sporthal tijdelijk te gebruiken.

Drentse opvang

Na een week in de Haarlemse sporthal wordt bekeken of de asielzoekers kunnen doorstromen naar een andere opvanglocatie. Als dat geen optie is, kunnen ze nog een week blijven, aldus de gemeente. Om Ter Apel te ontlasten, boden meerdere Drentse gemeenten afgelopen week hulp aan. In totaal konden honderden asielzoekers terecht in sporthallen in Emmen, Vledder en Tweede Exloërmond.