Nieuwe wethoudersploeg Tynaarlo treedt aan

College Tynaarlo
Deze wethoudersploeg gaat het de komende jaren doen in Tynaarlo © RTV Drenthe/Mathijs Renkema
De vijf coalitiepartijen in Tynaarlo hebben vanochtend hun wethouders gepresenteerd. Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo), Miguel Ririhena (GroenLinks), Jelbrich Peters (PvdA) en Hans de Graaf (ChristenUnie) moeten samen met burgemeester Marcel Thijsen de komende vier jaren het college gaan vormen.
Van het viertal heeft alleen Hans de Graaf ervaring als wethouder. Zo was hij twee periodes in Tynaarlo lid van het college en vervulde hij tussendoor die functie nog in de voormalige gemeente Marum. Vorig jaar stopte De Graaf als wethouder, vanwege een nieuwe functie bij de gemeente Emmen. Nu hij niet langer parttime maar fulltime-wethouder kan worden, heeft hij besloten weer terug te keren.

Intensief en constructief

De overige wethouders zijn niet nieuw in de politiek. Vellinga is al twee periodes raadslid namens Leefbaar Tynaarlo, waarvan de laatste periode als fractievoorzitter. Ririhena was de afgelopen vier jaar raadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks. Peters ondersteunt al sinds 2012 de PvdA-fractie, maar zat nog niet zelf in de raad. Gemeentebelangen vaardigt als enige partij geen wethouder af.
Volgens Vellinga hebben de partijen zo'n anderhalve maand 'intensief en constructief' overleg gevoerd. "Vragen als: 'waar staan wij voor' en 'wat vinden we belangrijk' zijn uitvoerig besproken."

Financieel onzeker

In de eerste plaats wil het college gaan voor een sociale gemeente. "Het moet een gemeente zijn voor iedereen", zegt Vellinga. "We willen het groen verder behouden en geen grote wijken aan dorpen vast bouwen."
De coalitiepartijen benadrukken dat het akkoord dat er ligt, geen dichtgetimmerd akkoord betreft. "Raad en inwoners hebben zeker nog invloed", aldus Vellinga. "We willen flexibel zijn en inspelen op verandering."
Volgens Hans de Graaf - die in het college de financiële man zal worden - staat Tynaarlo er niet slecht voor. "Maar de toekomst is wel onzeker. Financieel zijn we voor zo'n 70 procent afhankelijk van het Rijk."

Zuidlaren

Het nieuwe college wil, in het geval van bijvoorbeeld de centrumontwikkeling van Zuidlaren, gaan voor 'brede discussies en samenwerkingen'. "De laatste tijd is het heel veel gegaan over supermarkten, maar wij willen dat breder zien", zegt Vellinga.
Verder hoopt het college ook met de 'niet-formerende partijen' samenwerkingen aan te gaan waar mogelijk.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.