TT Museum Assen komt stapje dichterbij, maar kosten wel fors hoger

Het TT Museum in Assen komt weer een stapje dichterbij. De stichting TT Museum krijgt 20.000 euro van de gemeente, bedoeld voor de uitwerking van een concreter en ambitieuzer ontwerpplan voor een motormuseum in de Brinkstraat waar ooit discotheek Diana zat.
Voorzitter Sandra Hoekman van Stichting TT Museum Assen noemt dit een 'heel belangrijke stap'. "Vol gas vooruit nu. Want dit betekent dat ook de gemeente Assen achter een TT Museum staat, en dat is ons heel wat waard. Misschien komt er hierna eindelijk eens schot in de zaak."
'Experience' en historie
Er ligt eigenlijk al tijden een businessplan van de Stichting TT Museum. Ze wilde er van de gemeente Assen 300.000 euro steun voor, om het plan ook daadwerkelijk te verwezenlijken aan de Brinkstraat. Maar de gemeente hield een tijdlang de boot af, waarop het museumbestuur vol ongeduld een boze brandbrief richting stadhuis terugstuurde.
In november kwam het hoge woord eruit bij de gemeente. Die vond de ideeën van de museumclub niet ambitieus genoeg. Alles moest 'naar een veel hoger niveau'. Zo willen ze op het stadhuis vooral een museum waar het draait om experience. "Het beleven van de TT moet voorop staan, en het verhaal rond de historie op het tweede plan." Daar stond het museumbestuur absoluut anders in. Dat liet zich niet zomaar voorschrijven hoe de inrichting van het museum zou moeten zijn.
Na opnieuw maandenlang heen-en-weer-gepraat, is overeengekomen dat beide aspecten in het vervolgontwerp aan bod komen. "Er komt een verdiepingsslag van het businessplan dat er al tijden ligt, dus een meer concrete uitwerking van wat komt er, in welke vorm, en waar", aldus Hoekman.
Mudware aan de slag
Ontwerpbureau Mudware, dat veel ervaring heeft met het tot leven brengen van museale collecties, gaat ermee aan de slag. Dat bureau heeft al vaker interactieve concepten voor diverse musea bedacht. Zo werkte het bedrijf voor het Openlucht Museum in Arnhem en het Tropenmuseum in Amsterdam.
"Of we nu werken met afgedankte objecten of de modernste audiovisuele apparatuur, wij laten bezoekers graag zélf ervaren en ontdekken. Wij geloven dat dit de meeste indruk maakt en een belevenis creëert die bijblijft. Duurzaam gebruik van materialen, beamerprojecties, verlichting en geluid, show-control en sturing behoren tot ons dagelijkse werkterrein", aldus Mudware.
(Tekst gaat verder onder de foto)

TT-sfeer opsnuiven
Stichtingsvoorzitter Sandra Hoekman hoopt dat Mudware snel met een concreet ontwerpplan kan komen. Want de tijd voor een TT-museum begint langzamerhand wel te dringen, na weer een lange tijd wachten. "Ze gaan in elk geval de komende TT gebruiken om zich helemaal onder te dompelen, en even flink te proeven van het motorspektakel", vertelt Hoekman.
Zo feesten de ontwerpers mee op het TT Festival, hebben ze een plekje geboekt op TT-camping Jan en Bertha, en bezoeken ze de races op het circuit. Ook komen er sessies met mensen uit het veld, die in het verleden op een of andere manier betrokken zijn geweest bij het motorspektakel. "Ze gaan dus echt op allerlei manieren de TT-geur opsnuiven", concludeert Hoekman.
Pop-upmuseum bij RTV Drenthe
Wie dit jaar per se in de rijke TT-geschiedenis wil duiken, is van 11 juni tot en met 25 van harte welkom bij RTV Drenthe. In het atrium van de omroep verrijst - net als in 2018 - weer een pop-up-TT-museum. Met het museum wil RTV Drenthe laten zien hoe rijk de historie van de TT is.
Dit jaar is er speciale aandacht voor Boet van Dulmen, de oud-coureur die vorig jaar overleed. In samenwerking met de familie Van Dulmen is tijdens de expositie nooit eerder vertoond materiaal te zien, waaronder een paar zeldzame motoren. Ook brengt het museum een eerbetoon aan Valentino Rossi, een van de succesvolste coureurs aller tijden.
Het tijdelijke museum is een van de dingen waar RTV Drenthe volgende maand mee uitpakt. Lees hier wat je in juni allemaal van ons kan verwachten rondom de TT.
TT volgend jaar 'zeker niet' open
Dat met deze stap volgend jaar misschien de lang verwachte opening van het TT Museum kan plaatsvinden, daar is volgens de voorzitter 'absoluut geen sprake van'.
"Dat gaan we dus helemaal niet redden. Praktisch gezien onhaalbaar. In de bouwwereld is het gekkenhuis. Aannemers zitten tot over hun oren in het werk en zijn voor lange tijd volgeboekt. En dan heb ik het nog niet eens over het tekort aan bouwmaterialen", zegt Hoekman.
Kostprijs fors hoger
En dan is er nog een tweede probleem, zo moet Hoekman erkennen. Dat is de geraamde kostprijs van 800.000 euro, waarvoor het museum gerealiseerd had moeten worden. Die prijs is volgens Hoekman oud en absoluut niet realistisch meer. "Nee, dat gaat 'm echt niet meer worden voor dat geld. Reken eerder maar op anderhalf miljoen, maar dat is een wilde gok."
Bang dat hierdoor het TT Museum eerder verder weg dreigt te raken, dan dichterbij, is Hoekman niet. "Het groene licht van de gemeente Assen voor deze verdiepingsslag voor het museum betekent veel. Want als potentiële subsidiegevers zien dat Assen meedoet, gaan er veel meer deuren open."