Drenthe Toen #33: Vechten met een beer en de Spaanse burgeroorlog

We staan stil bij het overlijden van onze collega Herma Stroetinga. Vechten met een beer of een dansende beer bekijken, dat was tot de jaren dertig van de vorige eeuw in Drenthe heel normaal op kermissen en jaarmarkten, vertelt Henk Luning. We nemen een kijkje in het Veenkoloniaal Museum en praten over Drentse mannen die meevochten in de Spaanse burgeroorlog.
Onderwerpen

1.54 - Lydia Tuinman maakte een hommage aan Herma Stroetinga, die jarenlang op Radio Drenthe te beluisteren was in tientallen programma's.

16.12 - Hoe werd in vroegere tijden Koninginnedag gevierd? Aaldert gaat terug naar het jaar 1899

19.59 - Toerisme in Drenthe. Geesje Been en Hitjo D. Schut nemen ons mee naar de antiekboerderij van de familie Klomp in Westerbork in 1975.

22.07 - Er vochten in de jaren dertig tijdens de Spaanse burgeroorlog verschillende Drenten mee in de strijd. Een van hen is de vader van Hettie van der Hal. Zij vertelt samen met Cor Faber over die periode.

37.25 - Henk Luning duikt in het verleden van de berenleiders in Drenthe. Vanuit Oost-Europa komen zij ook naar kermissen en jaarmarkten in Drenthe, om hun beren te laten dansen of om ze te laten vechten met Drentse mannen.

44.40 - We duiken het Veenkoloniaal Museum in, waar we ervaren hoe hoog het veen was.

50.40 - Zoals iedere week sluiten we deze podcast af met een verhaal van Wiebe Kruijer. Robbert Oosting draagt voor uit het werk van de schrijver.

Gasten

Cor Faber - Kleinzoon van een matroos die in de gevangenissen van Franco zat
Hetty van der Hall - Dochter oud-Spanjestrijder
Henk Luning - Historisch onderzoeker

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

Andere podcasts

Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe, en op Cassata, onze podcast over de politiek en actuele discussies in onze provincie. Tot slot hebben we DrentheDoc waarin we mooie (oude)radioreportages en -documentaires opnieuw beschikbaar maken, maar nu als podcast.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.