Bier, karamel en chocola: een mix die mikt op Vaderdag

Een aantal bonbons van Chocolade Bezorgd in Hoogeveen
Een aantal bonbons van Chocolade Bezorgd in Hoogeveen © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Geen zelfgemaakte asbak van klei of een in elkaar geknutselde sleutelhanger, maar een bierbonbon. Als het aan Chocolade Bezorgd uit Hoogeveen ligt bezorgt dat chocolaatje vaders in Nederland, België en Duitsland een lach op het gezicht tijdens Vaderdag.
De bierbonbon is een van de ruim 25 verschillende soorten van de miljoenen chocolaatjes die jaarlijks in de chocoladefabriek gemaakt worden.

Bier, chocola en karamel

Het atelier van Chocolade Bezorgd binnenwandelend lijkt het net alsof je in een soort autospuiterij binnenkomt. Dat klinkt misschien vies, maar is het absoluut niet. Een van de medewerkers spuit met een masker op mooie kleuren in de mallen voor de bonbons. "Kijk, je ziet hier het eerste laagje wat ze er net heeft staan opspatten", legt eigenaar Jan-Jaap Plaizier uit.
Voordat er ook maar een laag vloeibare chocola in de mal gaat moet eerst de buitenkant mooi gemaakt worden. De bier bonbon is speciaal bedacht voor Vaderdag. "De vrijdagen staan hier vaak in het teken van productontwikkeling", legt Plaizier uit. "Dan proberen we nieuwe dingen uit. Soms hebben we wel een half jaar nodig tot we bij een goede bonbon zijn." In de bierbonbon zit - uiteraard - een dubbel biertje en karamel.
Kijk hier hoe de bierbonbon wordt gemaakt:
De liefde voor chocolade begon bij Plaizier in 2013. Zijn vader - bakker in Hoogeveen - kocht een chocolademachine als extra toevoeging naast de verkoop van brood, banket en ander lekkers. "Dat vond ik interessant", blikt Plaizier junior terug. Al gauw kwam bij hem de vraag op of hij de chocolade niet via internet kon verkopen.
"Toen ben ik wat gaan uitproberen. Al snel kwam ik erachter dat het in trek was. Dus in 2015 heb ik mijn vaste baan opgezegd, mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en toen ben ik begonnen. En dat is nu uitgedraaid tot waar we nu staan", kijkt een trotse eigenaar de fabriek rond.

Chocoladeliefde

"Ja, het is natuurlijk vooral heel lekker", antwoordt Plaizier op de vraag waar de liefde van chocolade vandaan komt. "En we maken natuurlijk veel mensen blij. Als je dan die reacties leest, dat maakt je echt gelukkig." Op een goede, drukke dag gaan er zo'n honderd- tot honderdduizend bonbons door in de chocoladefabriek. Dat betekent op de dagen rond Valentijn, Kerst en Sinterklaas dat er elke dag een vrachtwagen van PostNL volgeladen wegrijdt met duizenden pakketjes.
"Mijn lievelings? Dat is de macedamia met krokante rijst", vertelt Plaizier. Een man die er ondanks alle zoete verleidingen in zijn werkplek topfit uitziet. "Ja, dat klopt wel", lacht hij, "ik eet wel veel chocolade, maar wel met mate. En het is maar zo'n klein bonbonnetje, dus je wordt er niet meteen heel dik van."
De laatste jaren groeit het aantal bestellingen, maar dat betekent niet dat de chocolademakers met de armen over elkaar zitten. Plaizier wil de grootste webshop van Nederland worden en ook internationaal groeien: "Vooral nog in Duitsland en België, maar ook de Noordelijke landen in Europa."