Dertig schoolpleinen transformeren in groene buitenlokalen: 'Een echte meerwaarde'

schoolplein obs De IJsvogel
Op het schoolplein van De IJsvogel in Meppel kan al buiten les gegeven worden © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Geen saaie grijze schoolpleinen met alleen maar stenen. Maar plekken waar bewegen, natuur, kunst en cultuur samenkomen. In Drenthe gaan dertig schoolpleinen op de schop.
Groene schoolpleinen bestaan al wel. Maar het plan van de provincie - samen met organisaties IVN Natuureducatie, SportDrenthe en de stichting Kunst en Cultuur Drenthe - gaat verder dan dat. Het doel is namelijk om de schoolpleinen niet alleen te vergroenen, maar ze ook om te bouwen zodat leerkrachten het schoolplein als een buitenlokaal gaan gebruiken.
Bij kindcentrum De IJsvogel in Meppel werken ze al met een groene schoolplein. Er is zelfs een 'amfitheater' gemaakt zodat ook buiten les gegeven kan worden. Directeur Marieke Bonen is er enorm over te spreken.
Sinds 2018 heeft de basisschool in Meppel een buitenleslokaal. Er zijn bosjes geplant, er is een klein ontdek- en avontuurbos en een klimboom waar de jongsten zich op kunnen uitleven. "Bij de zandbak hebben we een kraan gemaakt, zodat ze modder kunnen maken", gaat Bonen verder. "En we hebben verhogingen aangebracht, zodat het niet alleen maar een standaard vlak plein is."

Amfitheater

Aan de muur van de school hangen verschillende vlakken die dienen als schoolbord. "Voor de kleinsten die net kunnen schrijven is dat geweldig. Dan kunnen ze al lekker buiten schrijven op het bord."
Eigenlijk is het een heus buitenlokaal, niet voor niets heeft het de naam 'amfitheater' meegekregen. Er kan een zeil overheen worden getrokken, zodat iedereen lekker in de schaduw zit. En tegen de plantjes aan zijn zitplekken gemaakt. "Om de plantenbakken heen, hebben we stenen gelegd, zodat de kinderen ook daar op kunnen zitten."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
schoolplein obs De IJsvogel
Het 'amfitheater' van De IJsvogel, met de krijtborden op de muur © RTV Drenthe / Stefan Klomp
"Maar leerlingen kunnen ook nog gewoon voetballen op het schoolplein, net zoals dat vroeger kon", vertelt Bonen. "Daar is ook nog gewoon de ruimte voor."
Buiten lesgeven gebeurt regelmatig bij De IJsvogel. "Bij mooi weer gaan we naar buiten, de natuur in." Daarbij krijgt de school hulp van ouders én oud-docenten, die speciaal terugkeren naar het schoolplein om met de leerlingen in de natuur aan de gang te gaan. "Met de leerlingen verwijderen we het onkruid, vegen we de pleinen schoon en ontdekken we planten."

Voor iedereen

De schoolpleinen die de provincie wil vergroenen, moeten na schooltijd voor iedereen toegankelijk zijn. De hele buurt wordt dan ook betrokken bij de plannen voor het nieuwe schoolplein. Met deze nieuwe schoolpleinen moet de biodiversiteit toenemen, en het is ook de bedoeling dat het de creativiteit van de kinderen vergroot. De initiatiefnemers schatten in dat de buitenlokalen pesten verminderd en dat kinderen er uiteindelijk socialer van worden. Scholen mogen alleen meedoen als het schoolplein rookvrij is.

School krijgt 20.000 euro

Om de verandering van de schoolpleinen mogelijk te maken stelt de provincie in totaal 800.000 euro beschikbaar, waarvan 600.000 bestemd voor de schoolpleinen zelf. De rest van het geld gaat onder meer zitten in het opleiden begeleiden van leerkrachten zodat zij het schoolplein als buitenlokaal kunnen gebruiken. Er kunnen maximaal dertig scholen gebruik van maken. Voor iedere school is er maximaal 20.000 euro vanuit de provincie beschikbaar.
Die 20.000 euro is alleen niet voldoende om het schoolplein te veranderen. Een school moet zelf zorgen voor nog eens 20.000 euro. De provincie spoort de gemeenten aan om dat geld, of een deel ervan, te betalen.
Vanuit alle gemeenten hebben zich scholen aangemeld. De definitieve schoolkeuze ligt bij de gemeente. De provincie verwacht vanwege grote belangstelling dat waarschijnlijk een keuze gemaakt moeten worden welke scholen kunnen deelnemen. Er is nu nog ruimte voor twee scholen.
Voor directeur Marieke Bonen is een avontuurlijk groen schoolplein echt een aanrader: "Absoluut. Al ontdekkend spelen de kinderen in de natuur. Het heeft echt een meerwaarde." De IJsvogel had daar alleen geen provinciaal plan voor nodig. Daar komt het voort uit een afstudeerproject van een stagiaire.
Dit jaar zijn de eerste zes scholen aan de beurt om een vernieuwd schoolplein te krijgen. Volgend jaar volgen dan nog eens twaalf, net als in 2024.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.