Nacht van de Vluchteling bij Kamp Westerbork afgelast vanwege bedreigingen

De Nacht van de Vluchteling op zaterdag 15 juni is afgelast. De eenmalige editie van de nachtelijke wandeltocht vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar Groningen gaat niet door wegens aanhoudende bedreigingen en intimidaties.
Het besluit is genomen na overleg van de organiserende partijen Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork met politie en de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. Aanleiding waren aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties ​aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

'Ik kon een nekschot krijgen'
"Via sociale media en de mail werd mij gezegd dat de deelnemers iets wordt aangedaan als de tocht door zou gaan. Zelf werd ik met de dood bedreigd",  zegt Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. "Ik kon een nekschot krijgen. Dat doet mij wel wat."

"Wij betreuren het dat anno 2019 het niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren", zegt hij teleurgesteld. "Ondanks de afgelasting zullen we doorgaan met de activiteiten rond 80 jaar vluchtelingenkamp Westerbork."

Ook Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling is teleurgesteld. "Het is diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen, deze belangrijke taak niet kan uitvoeren. Stichting Vluchteling heeft haar wortels in de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. Vanuit die geschiedenis zijn wij sinds vele jaren betrokken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat volgens ons een belangrijke rol heeft te spelen in hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen."

Reactie Joods Overleg
Eddo Verdoner, voorzitter van Centraal Joods Overleg, spreekt ook zijn afkeur uit tegen de dreigementen. "Het is verschrikkelijk dat deze op een instantie worden afgevuurd die probeert te doen wat goed is. Het is een slechte zaak dat een debat in de openbare ruimte op deze manier beslecht wordt. Een dieptepunt."


Wel geeft Verdoner aan Kamp Westerbork niet de meest geschikte startlocatie voor de Nacht van de Vluchteling te vinden. "Ik weet dat het kamp in 1939 werd gebouwd om Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen op te vangen. Maar daarna werd het een tussenstop naar het vernietigingskamp, een beeld dat vele nabestaanden vasthouden. Het was de weg naar de hel. Ik denk niet dat het verstandig is die twee thema's aan elkaar te verbinden. Leed kun je niet vergelijken."

Verdoner wil benadrukken dat ondanks het meningsverschil hij het erg teleurstellend vindt dat nachtelijke wandeling vanwege de bedreigingen niet doorgaat. "Je moet kunnen discussiëren, daarom is dit naar. Het is een uitkomst die niemand wil."

Politiechef Sander Groenewoud van politie Zuidwest-Drenthe noemt de bedreigingen volstrekt ontoelaatbaar. "Als politie zullen we onderzoek doen naar de uitlatingen en uiteraard naar degenen die hiervoor verantwoordelijk is of zijn."