Voormalige tuinbouwschool Frederiksoord omgetoverd tot kunstwalhalla

Noord Nu Frederiksoord
De initiatiefnemers van het project maken zich op voor de aftrap van de tentoonstelling © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Verf, inkt en grote doeken: de voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord is omgetoverd tot een kunstwalhalla. In de lege klaslokalen zijn de komende drie maanden meerdere exposities van kunstproject Noord Nu te zien.
Het gaat in totaal om vier tentoonstellingen die elk een creatief leider hebben. "Per expositie hebben we een klein groepje kunstenaars uit Drenthe en de rest van het land samengesteld", vertelt Tienke Zijlstra. Zij en haar team verzorgen de aftrap. "Met elkaar hebben we verschillende kunstwerken gemaakt om te laten zien."

'Vlezige taferelen'

Zijlstra is zelf tekenaar. Het menselijk lichaam staat centraal tijdens haar tentoonstelling. "En dan met name over de binnenkant van je lichaam. Ik teken vooral hele vlezige taferelen. Daarmee wil ik mensen aan het denken zetten, vooral om het lichaam beter te begrijpen."
In de komende weken komen er verschillende exposities bij. Variërend van videokunst en schilderen tot keramiek en fotografie. "Het is echt een mengelmoes", vult collega Joop Vos aan. "Dat maakt het juist zo leuk, omdat je van alles wat kunt proeven."

Schijnwerpers

Met behulp van subsidie van de provincie is Noord Nu tot stand gekomen. De initiatiefnemers willen met het project Drentse kunst in de schijnwerpers zetten, want locaties waar je kunst kunt bekijken zijn er nog niet genoeg, zo vinden ze.
"We vinden het belangrijk dat er zo'n plek komt", vervolgt Vos. "Hier zitten ook een aantal ateliers, waarin kunstenaars kunnen werken. Die plekken zijn sowieso schaars in de provincie. Nu kunnen we laten zien wat Drentse kunstenaars in hun mars hebben, dus hopelijk kunnen we dit de komende jaren blijven organiseren."
Tekst gaat verder onder de video
Voormalige tuinbouwschool Frederiksoord omgetoverd tot kunstwalhalla

Perfecte locatie

De keuze voor de locatie was een makkelijke, vindt Vos. "Als kunstenaars houden wij van halffabricaten. De school is zestien jaar geleden verlaten en best wel verwaarloosd. We hebben het pand weer een beetje opgeknapt. Maar als je goed kijkt, ziet het er nog een beetje vervallen uit. Dat geeft een sfeer waar kunst goed in kan gedijen."
Stichting Tuinbouwschool Frederiksoord heeft de locatie beschikbaar gesteld. Voorzitter Bob Veldman hoopt op meer cultuurevenementen in en rondom het gebouw. "We zien het voor ons dat er het hele jaar wisselende tentoonstellingen georganiseerd worden. In de gebouwen, maar ook in de tuinen."
De eerste buitenexpositie komt er al vrij snel aan, zegt Veldman. "We zijn nu begonnen met Noord Nu, maar volgende week is de eerste kunst ook te bewonderen in de tuinen. Er volgt nog veel meer en daar zijn we ook over in gesprek met diverse partijen."