Mulder na afgelasting Nacht van de Vluchteling: Je wordt weggezet als holocaust-ontkenner

"Je wordt weggezet als antisemiet, nazi en holocaust-ontkenner." Dat zegt Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanwege bedreigingen en intimidatie is de Nacht van de Vluchteling, die bij het Herinneringscentrum zou beginnen, afgelast.
"De bedreigingen kwamen uit twee hoeken", zegt Mulder. "Je hebt de mensen die fel tegen vluchtelingen zijn, en aan de andere kant heb je de Joodse kring. Volgens hen ontheiligen we het herinneringscentrum door daar de wandeltocht te laten starten." Mulder werd via social media en mail met de dood bedreigd. "Ik kon een nekschot krijgen."
Lees meer: Nacht van de Vluchteling bij Kamp Westerbork afgelast vanwege bedreigingen
De directeur vond het een moeilijk besluit om de Nacht van de Vluchteling, die op 15 juni zou worden gehouden, af te gelasten. "Je zit in een spagaat. Het is een dilemma. Je weet dat je iets goeds doet, waar mensen zich voor inzetten. Maar aan de andere kant zijn de verwijten en bedreigingen zo heftig dat je het risico niet kan lopen dat de lopers en vrijwilligers iets overkomt. Want ook zij werden bedreigd."
Het doel van de Nacht van de Vluchteling is om aandacht te vragen voor miljoenen vluchtelingen die wereldwijd van huis en haard verdreven zijn, en om zoveel mogelijk geld op te halen om hen te helpen. Tijdens het evenement wandelen de deelnemers tien, twintig of veertig kilometer door de nacht. Daarmee halen zij geld op en vragen zij aandacht voor vluchtelingen wereldwijd.

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl