Dorpsverenigingen: 'Aa en Hunze moet meer doen voor woningzoekende starters en ouderen'

Gasselternijveen
Gasselternijveen is een van de dorpen met een tekort aan woningen © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Gemeente Aa en Hunze moet meer doen om woningzoekende starters en ouderen aan een koop- of huurhuis te helpen. Dat schrijven de dorpsbelangenverenigingen van Gasselternijveen en Eext per brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
In beide dorpen zijn volgens de verenigingen te weinig geschikte of betaalbare huizen voor jongeren en senioren. Die groepen moeten daardoor gedwongen in andere plaatsen op zoek naar een woning, terwijl ze het liefst in het eigen dorp blijven wonen.

Eigen woningbouwplannen

Aan een gebrek aan plannen voor nieuwe woningen ligt het niet. Dorpscoöperatie De Brug uit Gasselternijveen heeft al een tijd drie projecten klaarliggen waar een aannemer, als het aan de vereniging ligt, direct mee aan de slag kan.
De dorpsvereniging heeft bij de gemeente plannen ingediend voor de bouw van tiny houses, een idee voor acht kleine woningen achter de Protestantse Kerk en de transformatie van het monumentale pand van het voormalige gemeentehuis naar zorgappartementen.

'Moet een keer iets gebeuren'

Er is alleen nog weinig met de projecten gedaan en dat komt volgens De Brug onder meer door de passieve houding van de ambtenaren. De dorpscoöperatie eist dat de gemeente binnen een maand concrete stappen zet om de woningproblemen op te lossen. "Nieuwe woningen hadden gisteren al gebouwd moeten zijn, zo simpel is het. Maar het blijft oorverdovend stil. Het liefst willen we er veertig tot vijftig woningen bij", zegt Jan Willem Koops van de dorpscoöperatie.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Gemeentehuis Gasselternijveen
Het oude gemeentehuis staat al lang leeg © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Koops hekelt het dat er geen vaart zit in de realisatie van de woningbouwplannen. "Nu moet er een keer iets gebeuren. Op korte termijn moet er duidelijkheid zijn over onze plannen", eist hij.

In Eext dezelfde problemen

Uit Eext klinkt eenzelfde geluid. De dorpsbewoners vrezen dat de leefbaarheid van hun dorp achteruit gaat, als er door de krapte op de woningmarkt mensen gedwongen het dorp verlaten. De gemeente zou daar iets aan moeten doen, vindt de Commissie Dorpsbelangen Eext.
De vereniging hekelt in de brief de 'zeer langzame samenwerking met de gemeente'. Daardoor zijn volgens de commissie bijvoorbeeld plannen voor woningbouw op het terrein van bouwbedrijven Lanjouw en Vedder nog steeds niet uitgevoerd.
"Frustrerend is dat de politiek de woningproblematiek (...) in Eext onderkent, maar zelf als uitvoerende organisatie niet het voortouw neemt", schrijven de Eexters in hun brief. "We verwachten oplossingen van de gemeente."
Op 1 juni komt de Woonvisie aan de orde in de gemeenteraad van Aa en Hunze. Dan komen ook de twee brieven van de dorpsverenigingen ter sprake.