Oude computers uit Emmen krijgen tweede leven bij minima

computer
Na een nieuwe installatie gaan de computers naar minima © Michal Jarmoluk/Pixabay
Bedrijven in Emmen die nog oude computers en ICT-apparatuur hebben staan, kunnen die voortaan slijten bij mensen met een kleine beurs. De minima kunnen de apparatuur, na een grondige check, aanschaffen voor een paar tientjes.
De computers worden bij de bedrijven opgehaald, waarna medewerkers van de sociale onderneming Copiatec ermee aan de slag gaan. De spullen worden up-to-date gemaakt voor hergebruik. Zo worden de harde schijven leeggehaald en wordt er zo nodig nieuwe software geïnstalleerd, laat Herman Idema weten. Hij is directeur van ondernemersvereniging Ondernemend Emmen en aanjager van de actie.

Apparatuur bij milieustraat

"We gaan ervan uit dat veel bedrijven meedoen. Er staan altijd wel een, twee of misschien wel vijf computers die anders naar de stort gaan. En als je bij de milieustraat kijkt hoeveel apparatuur er wordt weggegooid, dan gaat dat om kilo's, terwijl die apparaten vaak nog wel functioneel zijn te krijgen. Dus geef het gewoon aan ons, dan krijgen de spullen een nieuw leven."
Idema ziet dat er genoeg animo is voor de actie. "Ik ken niet de exacte aantallen, maar Stichting Leergeld (organisatie voor minima, red.) doet vaker oproepen en mensen maken er gebruik van." Inmiddels zijn er ook Oekraïners aan een tweedehands computer geholpen. "Dan wordt er Oekraïense software op gezet", wijst Idema op het succes van het initiatief.